Ve čtvrtek se na mimořádné schůzi jednalo, diskutovalo a hlasovalo od devíti hodin dopoledne. „Piráti žádají testování zaměstnanců všech dolů OKD na koronavirus. Na mimořádné schůzi by Sněmovna měla také schvalovat seznam lidí, které navrhne prezidentovi Miloši Zemanovi na státní vyznamenání,“ sdělila hned ráno ČTK.

Ilustrační foto.
Testování na ostře sledovaném Karvinsku má chyby, přiznali to už i hygienici

V rámci testování se uvažovalo například také o zařazení akademických laboratoří, které byly během první vlny využity jen málo. Dále byla zmíněna i větší ohniska koronaviru v České republice, s tím, že se diskutovalo také o možném zmobilizování krizových týmů a jejich přesunutí na Karvinsko. Navzdory tomu, že někteří zástupci považují situaci za zvládnutou a „ne tak kritickou“, Piráti by rádi zavedli testování zaměstnanců všech dolů OKD na koronavirus.

Pirátské testování

Karvinská zastupitelka a kandidátka Pirátů na hejtmanku v Moravskoslezském kraji Zuzana Klusová kritizovala, že například zaměstnanci dolu ČSA dosud nebyli plošně otestováni. Hygienici podle ní nestíhali a lidé se dozvídali výsledky testů třeba i tak, že je na vrátnici nepustili na pracoviště s tím, že mají koronavirus. Někteří testovaní čekali na výsledky i devět dní, uvedla Klusová. Termín 19. července, který Adam Vojtěch navrhl jako termín testování, je podle Pirátů pozdě.

Jan Lipner
Starosta z Karvinska Lipner: Vláda nechce přiznat, že za situaci u nás může ona

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek připomněl, že Piráti navrhují zavést stupně pohotovosti po vzoru Nového Zélandu. Škála by byla čtyřstupňová, první stupeň by znamenal mírné nebezpečí a s ním spojená opatření, která jen málo zasahují do svobod občanů, naopak čtvrtý stupeň by představoval nouzový stav.

"Situace není tristní"

„Situace kolem koronaviru na Karvinsku se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) uklidňuje. Nákaza se tam nekontrolovaně nešířila, řekl ministr poslancům na dnešní mimořádné schůzi. Covidem-19 onemocněli na Karvinsku hlavně pracovníci dolů OKD a členové jejich rodin,“ sdělila ČTK.

Nemocnice Karviná-Ráj.
NÁZOR: Hledá se viník situace na Karvinsku. Je důležitější zdraví, nebo výroba?

"Drtivá většina pozitivně zachycených jsou horníci nebo blízké kontakty. Očekáváme s epidemiology, že se bude situace zlepšovat," uvedl Vojtěch. Podle něj bude mít další průběh klesající tendenci. Nárůst byl pak podle něj způsoben především plošným testováním a skutečností, že většina nakažených byla bez příznaků, virus tedy šířili nevědomě dál.

"Zdravotní systém není ochromen, hrozba pro širší populaci není tak výrazná, jako byla v době začátku první vlny," uvedl Vojtěch. Pokud by se situace zhoršovala, nevyloučil zpřísnění protikoronavirových opatření. Prozatím je podle něj neadekvátní uzavírat region, který je na tom stran obyvatelů kapacitně jako Karvinsko.

Marek Janečka (v bílém) se rozpovídal na facebooku.
Karvinský fotbalista Janečka: Že jsme se nakazili záměrně? Stupidita

"Opatření jsou pomalá, zmatená a evidentně málo účinná," podotkl bývalý primátor Karviné, nynější místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel (ČSSD). Rovněž podle Pirátky Olgy Richterové byla reakce státu "neuvěřitelně pomalá". Mnozí se shodli také na tom, že společnost se musí s nákazou smířit a přijmout, že ji prodělá každý.