„Z našeho bývalého obchodu zůstala opravdu hromada plyšových hraček. Co s nimi? Pejsci je přece milují!“ poznamenal s tím, že s partnerkou nabalili dva plné pytle. Každý asi po pětatřiceti kilogramech. A vydali výzvu, že je zadarmo rozdají u restaurace Panorama na Havlíčkově náměstí v Ostravě-Porubě.

HODNĚ ZÁJEMCŮ

„Dorazili jsme asi deset minut před třetí odpoledne, na lavičky dali deky, vyložili plyšáky. Tolik lidí, co dorazilo, jsme nečekali,“ upřesnil Wawrzeczko. Ten se před akcí pro jistotu zeptal na městské policii, zda si to může dovolit. Dostal kladnou odpověď a přišla se podívat i jedna z jejích pěších hlídek.

Plyšákové setkání přilákalo další skoro dvě stovky zájemců. „Artík se na jednoho plyšáka kouknul… a nic. Vzala jsem mu ho domů k jeho plyšové myši z IKEA,“ popisovala paní Andrea. Akci kazilo jen sychravé počasí.

Jinak by patrně přítomní vydrželi v parku déle než přibližně půldruhé hodiny.

Psi to každopádně měli s vlastním cateringem. Obstarala ho Anna Štenclová, pracující v masně, ostatně sama též pejskařka. „Líbí se mi takové spontánní, dobročinné akce. Zaplatila jsem to ze svého a peníze neřešila,“ podotkla. Plyšákem, tím ale její fenka Ejminka pohrdla, má radši ponožky…

Uzenářka donesla pejskům bůčkovou roládu, klobásky, více druhů salámů, sýry i ze šunky vykrájené zvířecí (samozřejmě rovněž psí) siluety. „Logicky z toho byli psi nadšeni daleko více nežli z hraček. Těm se věnovali později,“ nechala se slyšet majitelka boxera, jenž si odnesl plyšového tygříka.

Wawrzeczkova výzva apelovala i na veřejnost, aby donesla další bezprizorní plyšáky. „Rozdali jsme jich tak okolo pěti šesti stovek. Co zbylo, to odneseme do útulku,“ uvedl organizátor. Ten původně uvažoval, že by hračky věnoval dětským domovům, ale odradily ho složité darovací podmínky.

Naopak, ohlasy na sociální síti po rozdávání plyšáků pejskům ho motivovaly k plánování druhého setkání. Mohlo by být mikulášské, nejlépe s grogem! „Bohužel jsem to nestihla, ale taška s plyšáky je připravená. Dejte vědět, jestli se akce bude opakovat,“ těšila se na další Simona Svojanovská.

Ilustrační foto.
Lidé nasbírali pro zoo dvě a půl tuny podzimních plodů