„Je to reakce na situaci, že se po mnoha letech otevírá rekonstruovaná muzejní budova v Českém Těšíně, která bude rozsáhlejší než v minulosti,“ potvrdil Zbyšek Ondřeka. 

Orlovský masopust, jeden z předchozích ročníků.
Orlovský masopust

Stejné informace přišly také z krajského úřadu, který je zřizovatelem Muzea Těšínska. „Všechnu naši pozornost a investice nyní soustředíme na v červnu otevíranou novou stálou expozici a výstavní síň v Českém Těšíně, která muzeu i veřejnosti citelně chybí. Nová prezentace muzejních sbírek a výstav bude interaktivní, kreativní, bude využívat moderní média i informační technologie. I proto jsme se rozhodli k uzavření poboček, jejichž provozní náklady jsou vzhledem k malé návštěvnosti vysoké,“ řekla Deníku mluvčí kraje Miroslava Chlebounová s tím, že personál uzavřených poboček bude od 1. dubna plně zaměstnán v nové výstavní budově v Českém Těšíně. 

V Orlové mají nový Senior Point- Funguje v prostorách městské knihovny.
Starší lidé najdou pomoc i zábavu v novém Senior Pointu v Orlové

Pro expozice tam budou prostory ve všech pěti patrech budovy, kde bude vlastivědná a historická expozice dovedená do roku 1945. Starší historie je prezentovaná v archeoparku, který se nyní opravuje a přírodovědná část bude v Muzeu Trojmezí v Jablunkově s jehož otevřením se počítá příští rok.

Karvinská pobočka muzea na Masarykové náměstí byl zatím měla být zachována. „Vize vedení muzea je taková, že v Karviné bychom prezentovali specifické zajímavosti dějin regionu, hornické tradice a podobně,“ nechal se slyšet Ondřeka.

Výstavní síně pod města?

Změny ve struktuře Muzea Těšínska si už loni vyžádala uzavření Technického muzea v Petřvaldu, které po domluvě s krajem přešlo pod město. Zvolí podobný postup i další města? „Orlová převzetí Muzea Těšínska není nakloněna a neuvažuje o tom,“ řekla mluvčí Orlové Nataša Cibulková.

V Havířově dokonce o plánované uzavření výstavní síně Sionismus počátkem týdne ani nevěděli. „Zatím nic konkrétního nevíme, po bude se sbírkami, a případně za podmínek by to město případně mohlo převzít,“ řeka Deníku náměstkyně pro kulturu a sport Jana Feberová.

Infekční oddělení v havířovské nemocnici. Biobox.
V Havířově jsou připraveni díky bioboxu přijmout nebezpečně nakažené pacienty

Kotulova dřevěnka i Památník životické tragédie, další dvě pobočky Muzea Těšínska na území Havířova, zůstávají pod správou muzea. Historická budova Muzea Těšínska v centru Českého Těšína se pro veřejnost otevře po dvouleté rekonstrukci letos v červnu při příležitosti výročí 100 let od vzniku rozdělení Těšína a vzniku Českého Těšína. 

Orlovská výstavní síň muzea sídlí v budově bývalé obchodní akademie, havířovská výstavní síň Musaion zatím sídlí v Pavlovově ulici poblíž centrálního parkoviště. 

Ilustrační foto
Strážníci v Havířově dopadli bandu, která kradla autosoučástky