VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Počasí přeje zimním houbám, hlívy a ucha Jidášova je plno

/FOTOGALERIE, RECEPTY/ Na zimu-nezimu, kdy v minulých týdnech opakovaně padaly teplotní rekordy, reaguje příroda. Začínají pučet některé stromy a aktivnější jsou zpěvní ptáci i další druhy opeřenců. Nevídaně však přeje houbám.

12.1.2018
SDÍLEJ:

Léčivé Jidášovo ucho našel v údolí Lučiny v Havířově začátkem tohoto týdne také pan Jiří Kubiena (snímky jeho "úlovku" naleznete v přiložené fotogalerii)

Rostou i další tradiční zimní druhy a ve velkém množství.

„Hub jsou kvanta. Počasí jim přeje, rostou pěkně, a to ucho Jidášovo, hlíva, několik druhů ohnivce, penízovka sametonohá,“ vypočítává zimní houby Jiří Polčák, mykolog z Přerova.

On sám se může pochlubit unikátem: čistě bílými plodnicemi ucha Jidášova (i jeho snímky bílého unikátu naleznete v přiložené fotogalerii). „Důkaz toho, že i albíni jsou i mezi houbami,“ žertoval mykolog.

Na tlak, žaludek, zuby i imunitu

Ucho Jidášovo, jinak také boltcovitka bezová, roste tradičně na bezu a plodnice mají tmavou barvu – hnědou i červenohnědou.

Před více jak 1 500 lety začalo používat v asijských zemích jako léčivá houba (vysoký krevní tlak, bolesti žaludku, zubů a srdce, kornatění cév, posiluje psychiku a imunitní systém, zlepšuje pleť a vlasy) a je nedílnou součástí pokrmů čínské kuchyně.

„Výborně se hodí do rizota, polévek. Je to léčivka, takže ji lze jen doporučit,“ poradil Jiří Polčák.

Plodnice ucha Jidášova postrádají typickou houbovou chuť i vůni, ale jsou oblíbené pro svoji křupavou texturu. Přidávají se do polévek, salátů a do hlavních pokrmů asijské kuchyně.

 

RECEPTY K TÉMATU

Dušené uši
650 g. čerstvého ucha Jidášova, 1 větší cibule, 40 g. tuku nebo másla, 10 g. hladké mouky, 100 ml. smetany, sůl, pepř, petrželka.

Očištěné houby nakrájíme na nudličky, přidáme nakrájenou cibuli, tuk a podusíme. Když jsou houby měkké, zahustíme je smetanou rozmíchanou s moukou, povaříme, osolíme a opepříme. Podáváme s bramborem nebo chlebem.

Asijská směs s uchem Jidášovým
300g. kuřecích řízků, 100 g. čerstvího ucha Jídášova, 100 g. fazolových lusků, 100 g. celeru, 1 červená paprika, 2 stroužky česneku, lžička nastrouhaného zázvoru, 1 vejce, 1 lžíce škrobové moučky Solamyl, 4 lžíce rýžového vína, sojová omáčka, chilli, sůl, olej.

Kuřecí řízky nakrájíme na nudličkys a naložíme do marinády z rozšlehaného vejce, rýžového vína, zázvoru a česneku, necháme nejlépe přes noc marinovat. Druhý den nudličky opečeme zprudka na oleji, oheň ztlumíme a přidáme nakrájenou zeleninu a proužky ucha Jidášova, přiklopíme pokličkou a dusíme až zelenina změkne. Směs na závěr ochutíme sójovou omáčkou a chilli, případně přisolíme. Podáváme s rýží nebo smícháme s čínskými nudlemi.

Zdroj: Jiří Polčák

 

 

 

 

 

Autor: Daniela Tauberová, Redakce

12.1.2018
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

 V Beskydech vaří pivo pro ženy.
4

V Beskydech vaří pivo pro ženy: kouzlo vídeňského sladu v mramorové láhvi

Dívky z první třídy ze základní školy v Jistebníku.

Představujeme prvňáčky ZŠ v Mošnově a v Jistebníku

Vařiče pervitinu sledovala policie měsíce. Varnu měl i na Novojičínsku

Před soudem a následně ve vazební věznici skončil v závěru minulého týdne čtyřicetiletý muž z Rožnova pod Radhoštěm. Provinil se výrobou pervitinu.

Vrátí se branná výchova do škol?

/FOTOGALERIE/ Žáci základní školy oděni do pláštěnek s igelitovými sáčky na rukou i nohou, tvář sevřena do plynové masky, míří kamsi do lesa. Tam střílí ze vzduchovky, učí se házet granátem… Pamatujete?

První sníh, kalamita a s obnaženou hrudí na Sněžku: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 16. ledna 2018.

Obránce Tomeček po obnovení kariéry: Hokej mi strašně chyběl

Už to vypadalo, že jeho jméno zmizí z hokejové mapy. Hokej už totiž Jaroslava Tomečka v kombinaci s prací nenaplňoval, a tak se odchovanec přerovského hokeje rozhodl s aktivní kariérou praštit.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>