„K dnešnímu dni evidujeme 151. případ onemocnění. V loňském roce bylo hlášeno celkem 212 případů a ke stejnému datu 109 případů onemocnění," uvedl Radim Mudra z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

V posledních třech letech byl ale podle jeho slov trend spíše klesající. Lymská borelióza je vedle klíšťové encefalitidy dalším onemocněním spojovaným s klíšťaty. V našich podmínkách ji přenáší zhruba 30 procent klíšťat, zatímco encefalitidu v Moravskoslezském kraji jen dvě procenta. Kromě toho se boreliózou můžete nakazit také po štípnutí komárem nebo muchničkou. To je zřejmě i případ sedmašedesátileté paní Drahoslavy Hanzlíkové z Ostravy-Poruby.

„Po pobytu u rodiny na venkově jsem si všimla, že se mi na noze objevila červená skvrna, která se čím dál více zvětšovala. Uprostřed začala blednout. Když se zarudnutí rozšiřovalo čím dál tím více, šla jsem k lékařce. Tam mi odebrali krev a dostala jsem antibiotika. Klíště jsem ale přisáté neměla," říká.

Čím dříve, tím lépe, to doporučuje i docent Luděk Rožnovský, primář infekční kliniky Fakultní nemocnice Ostrava. Lymská borelióza je totiž na rozdíl od klíšťové encefalitidy dobře léčitelná antibiotiky. Včasným podáním léku se zabrání nejen rozšiřování zarudnutí, ale také pozdním stádiím nemoci. „K dalším fázím boreliózy patří například obrna lícního nervu, která může přijít klidně za několik měsíců až za rok od infikování. Ta je také poměrně uspokojivě léčitelná. Později mohou přicházet ale třeba i bolesti zad, kloubů a spíše výjimečně i onemocnění srdce," pokračuje primář Rožnovský.

Jak doplnil, na infekčním oddělení Fakultní nemocnice byla letos vyšetřena zhruba padesátka lidí s podezřením na lymskou boreliózu a čtyřicet pacientů bylo hospitalizováno.

„Polovina z nich se zánětem mozkových blan, polovina s obrnou lícního nervu," upřesnil Rožnovský.

Kdo jednou boreliózu prodělá, a nemusí jít o akutní stádium nemoci, má v krvi doživotně protilátky. Proto mohou lékaři i po měsících přijít na to, že třeba za bolesti v zádech může malé klíště, na které jste vy už dávno zapomněli. „Neznamená to ale, že kdo jednou boreliózu prodělá, ji už nemůže dostat. Nakazit se může klidně znovu," poznamenal primář Rožnovský.

Rozhodující je prevenceZatímco proti klíšťové encefalitidě, jíž u nás ročně onemocní až tisícovka lidí, existuje očkování, proti borelióze, kterou onemocní až desetkrát více infikovaných, tato možnost zatím neexistuje. Rozhodující je proto prevence. Jestliže se tedy chystáte do přírody, nezapomeňte na pevnou obuv, ponožky, dlouhé kalhoty a repelent. Klíšťata nepadají na lidi ze stromů, jak se mnozí domnívají, ale chytnete je nejspíše ve vysoké trávě nebo křoví. Pokud lezou jen po oděvu nebo po těle, je možné jejich snadné odstranění, aniž by vyvolala jakoukoliv infekci. Pokud se klíště již přisálo, nezapomeňte po jeho odstranění místo desinfikovat a sledovat, zda se zarudnutí kolem místa přisátí nezvětšuje. 

Iva Mušálková