Konfrontovat své teoretické znalosti s realitou a prohlédnout si zblízka, jak vypadá velká stavba. To byl cíl exkurze dvacítky studentů Střední průmyslové školy stavební z Havířova, kteří si společně s učitelem a za doprovodu stavebního mistra Lukáše Palovského prohlédli.

Jiří Krhut a Štěpán Kozub vypouštějí do světa další zcela nový videoklip k písni s názvem Někdy se bojím. Červen 2021.
VIDEO: Někdy se bojím. Štěpán Kozub režíroval a hraje v novém klipu s Krhutem

Zázemí pro Klastr umění a designu zahrnuje mimo jiné prostory pro centrum digitálních technologií a designu, multimediální učebny, operní studio, hudební sál pro 250 posluchačů, zázemí pro zvukovou režii a postprodukci, specializovanou laboratoř a výukový ateliér pro muzikoterapii.

Unikátní šance, seznámit se se stavbou v reálu

„Je to nesporně nejvýznamnější a nezajímavější stavba, které se v kraji nyní realizuje. A protože se na naší škole vyučuje i architektura, měli jsme zájem navštívit především staveniště příštího zázemí pro Klastr umění a designu,“ uvedl Marek Aulehla, učitel odborných předmětů na SPŠ stavební Havířov.

Dodal, že pro studenty je to unikátní šance, seznámit se stavbou v reálu, navíc s odborným výkladem. „Toto jsou studenti oboru Architektura, ale musejí umět i základy pozemního stavitelství. Musejí umět kreslit, jsou zaměření i na design, ale v podstatě jsou rovnocenní pozemním stavbařům,“ vysvětlil Aulehla.

I proto své žáky během prohlídky upozorňoval a trochu zkoušel z hydroizolací, technického bednění a dalších stavebních pojmů, načež studenti na místě viděli, jak toto všechno vypadá v reálu.

Dle reakcí samotných studentů z nich ale praví stavaři nebudou. Chtěla bych se věnovat interiérovému designu,“ řekla studentka třetího ročníku Klára Kobsová. Podobně mluvili i její spolužáci. „Jsou šikovní, i když cesta je před nimi ještě dlouhá. Myslím, že velká většina z nich půjde má vysokou školu,“ dodal Marek Aulehla.

Vyhrazené místa na parkovišti v Přívoze.
Parkovací rarita v ostravském Přívoze. Čtrnáct míst vyhrazeno pro jedno auto

Do zimy pod střechou

Nové objety pro Ostravskou univerzitu staví dvě firmy, které mají stejný termín dokončení - červen 2022. Stavbaři na budově fakulty umění mají hotové svislé konstrukce třetího nadzemního podlaží, zbývá ho dokončit, realizovat čtvrté podlaží a všechny návazné práce.

„Do pozdního podzimu chceme dostat hrubou stavbu kompletně pod střechu a přes zimu pracovat v interiérech,“ uvedl Marcel Konesz z třinecké firmy Beskydská stavební, která byla pověřena řízením stavebních prací na objektu Fakulty umění – zázemí pro klastr umění a designu. Druhý objekt – Fakultu sportu realizuje společnost IMOS Brno.