Pepřenka, sukřenka, solnička? Dnes spíše dezinfekce a zabalený příbor. Vyjma nutných hygienických opatření, mezi které u vybraných podniků patří i stolní informační stojany, namísto klasických jídelních lístků, už se ale život v restauracích vrací do normálu. A postupně se vracejí i hosté, kterých se během prvních pár dní vrátila asi polovina.
„Rozjezd je zatím pozvolný, mnoho z našich stálých hostů ještě zůstává na home office a do centra nezajíždí,“ uvedla marketingová manažerka hotelu Imeprial Klára Daňková k tamní restauraci La Brasserie. Tam si mohou hosté kromě klasického menu objednat i ochrannou sadu obsahující roušku, dezinfekci a rukavice. Pojít si mohou také na venkovní zastřešené terase. „Oblíbená nabídka Business lunch opět obsahuje pět vynikajících pokrmů na každý den. Současně jsme s příchodem léta připravili i nové a la carte menu, doplněné o sezónní jídla typická pro toto roční období,“ prozradila aktuální nabídku restaurace Klára Daňková.
Takto až do prázdnin?
Stejnou nabídku jídel jako obvykle, tedy řadu „hotovek“ a další výběr jídel na počkání mají i v České jídelně Milan Babor nedaleko OC Futurum. „Lidé ještě nesedí v kancelářích, jsme s bídou na polovině hostů. Přesto je nabídka jídel stále stejná, jen je méně porcí,“ vysvětlil syn provozovatele David Babor s tím, že lidé si v naprosté většině sedávají sami. „Opravdový návrat lidí čekáme až o prázdninách. Dokud budou rodiče na ošetřovném, bude to pořád stejné,“ myslí si Babor.
Akční menu dělat nelze
Potvrzuje to i zkušenost Jozefa Golise z radniční restaurace, kde, přestože se mohou spoléhat na podporu tamních úředníků, jsou na třiceti až čtyřiceti procentech obvyklé návštěvnosti. „Průměrně děláme 150 porcí za den, nyní je to asi padesát. I proto jsme zatím zúžili nabídku z obvyklých pěti menu na čtyři. U meníček, kde není marže velká, se žádné akce vymýšlet nedají, krize by se jen prohlubovala. Musíme spoléhat, že si lidé najdou cestu zpět,“ uvedl Golis.
Plná nabídka a asi šedesát procent hostů je v těchto dnech také v restauraci Ellas na Alšově náměstí v Porubě, kde očekávají návrat do normálu v polovině června. Do starých kolejí už se však situace podle provozního Radka Bílého vrátila v restauraci Stračena Pub ve Výškovicích, a to přestože tam polední menu už od otevření podniku před několika lety vůbec nevedou. „Lidé jsou na to zvyklí a všechno už je v normálu. Dokonce i v deseti stupních sedávají na venkovní zahrádce,“ řekl provozní.