V tuto dobu je velmi hojná, takže trpělivý houbař si může nasbírat hrst mrňavých houbiček do smaženice nebo do polévky. Penízovka smrková nejčastěji roste přímo ze smrkových šišek, které jsou částečně nebo úplně zabořené v půdě.

Řidič Audi oslavil Silvestra v Jeseníkách projížďkou po lyžařské magistrále na Vřesovou studánku. Když zapadl, přijel ho vyprošťovat Land Rover. Oba řidiči dostalo pokutu v celkové výši 30 tisíc korun.
To nevymyslíš. Auta si vjela na běžeckou stopu v Jeseníkách. Pokuty za 30 tisíc

Přesně totéž ale dělá také helmovka šiškomilná. Také Helmovka je drobná a roste na smrkových šiškách. Na rozdíl od penízovek ale má nepříjemný zápach a je nejedlá.

Na přelomu března a dubna můžete najít jedlé penízovky a nejedlé helmovky na stejném místě. Zkušený houbař naštěstí pozná rozdíl třeba i po hmatu. Zatímco penízovka má houževnatý třeň, helmovka je křehká a při utržení se většinou hned láme.

Hlinka na Osoblažsku, končící zima, březen 2021. Obci se podařilo definitivně uzavřít restituce, díky tomu se zde otevírají nové příležitosti.
Podívejte se, jak se žije v Hlince, partnerské obci Řádu maltézských rytířů

Houbaři, kteří rádi experimentují, občas sbírají celé šišky obsypané spoustou malých penízovek. Doma je vloží do květináče s vlhkou hlínou a mechem, který udržuje stabilní vlhkost substrátu.

Takovou „pěstírnu“ stačí umístit ven a částečně zakopat. Pokud zvolí vhodné místo, kde je dostatečně vlhké prostředí, může penízovky ze šišek sbírat opakovaně. Nemusí se trmácet do lesa, když si chce v březnu nebo v dubnu dopřát bramboračku s čerstvými penízovkami.