Na zlodějské výpravy se vydávali od loňského podzimu do letošního října. Policisté nevylučují, že se zločinů dopouštěli i na území dalších evropských států.

Podvodníci – děda s vnukem – si na ulici tipovali starší lidi ve věku mezi osmdesáti a devadesáti roky. Vyrukovali na ně s historkou, že co nejrychleji potřebují české peníze na úhradu léčby svého příbuzného, který měl nehodu a musel být hospitalizován.

Jindy se zajímali o cestu do nemocnice. Působili natolik důvěryhodně, že někteří senioři jejich příběhu uvěřili a pozvali je k sobě domů. Svou roli možná sehrála i skutečnost, že Slováci ukazovali napodobeniny amerických dolarů s tím, že je hodlají později směnit.

Zdroj: Deník/Jaroslav Perdoch
NAPODOBENINY. Policisté v autě podvodníků objevili i napodobeniny amerických dolarů. Foto: Policie ČR

Za půjčení peněz slibovali odměny ve výši několika tisíc korun. Ve chvíli, kdy zjistili, odkud důchodci berou peníze, odlákali jejich pozornost.

„Jeden z pachatelů jej zabavil a druhý mu peníze vzal. Celkově způsobili škodu přesahující 600 tisíc korun," uvedla Eva Fajnorová z ostravské policie.

NEMOCNICE

Nejvíce peněz muži získali v červnu letošního roku v Ostravě, kde seniora (89 let) připravili o 320 tisíc korun. Vše začalo na ulici, kde ho oslovil jeden z podvodníků se žádostí o pomoc při hledání nemocnice.

„Senior mu zdravotnické zařízení ukázal, načež mu dotyčný s dalším mužem nabídli dopravu do místa bydliště," přiblížila situaci z letošního června mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Později seniora požádali o možnost využití toalety a zapůjčení dvaceti tisíc korun. „Oběť je do bytu pozvala a požadovanou částku půjčila. Po jejich odchodu senior zjistil, že z místa, kde ukládá finance a odkud prvně vzal požadovanou částku k zapůjčení, schází 300 tisíc korun," dodala Holčáková.

SPADLA KLEC

Jak se nakonec ukázalo, tato zlodějská výprava se cizincům stala osudnou. Důchodce totiž policistům poskytl důležité informace, kriminalisté následně zjistili, jaké vozidlo pachatelé používali.

Ve spolupráci se slovenskou policií se pak dostali až k podezřelé dvojici. Při vyšetřování se ukázalo, že Slováci mají na svědomí i další podvody na Moravě. Když se pak letos v říjnu vrátili do České republiky, spadla klec.

„Operativním šetřením a dalšími úkony se podařilo oba pachatele na území České republiky, konkrétně v Ostravě, zadržet. Bylo to v době, kdy se opět pokoušeli podvodným způsobem vylákat finanční hotovost od seniora," uvedl ostravský kriminalista Patrik Heinzke.

JEN MORAVA?

Jak při vyšetřování vyšlo najevo, Slováci se kromě Ostravy objevili i v Karviné, Frýdku-Místku, Zlíně, Uherském Hradišti a Brně.

Čelí obvinění z trestných činů krádeže a podvodu. Hrozí jim až pět let vězení. Ke všem činům se přiznali. Stíháni jsou na svobodě, soud totiž neakceptoval návrh na uvalení vazby.

Policisté nyní zjišťují, zda nemají na svědomí i další případy, a to nejen v České republice, ale i v dalších evropských státech. „Provádíme šetření a vyhodnocujeme všechny získané informace a ;stopy," uzavřel Heinzke s tím, že u podvodníků se podařilo zajistit přes 600 tisíc korun. Peníze budou rozděleny mezi okradené seniory.

Policie radí

Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho obydlí, a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají spoustu způsobů, jak vás okrást.

Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého obydlí.

Nikdy neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.

Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.

Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte!

Nepodléhejte lákavě vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte – v naprosté většině jde o podvod.

Větší hotovost svěřte finančním ústavům.