VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podvyživení senioři? Přibývá jich

Ostrava - Mně stačí bílá káva a rohlík, slýchají stále častěji ostravští lékaři. V ordinacích se setkávají s podvyživenými seniory, přibývají i ti, o kterých se dá říct, že hladovějí.

20.11.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Když před časem kvůli kožním problémům přivezli do Vítkovické nemocnice 101letou pacientku, byla jako věchýtek.

I přes svůj úctyhodný věk žila sama, byla sice schopná postarat se o osobní hygienu, ale neměla dost fyzických sil na to, aby si došla nakoupit, uvařila si a zajistila další činnosti, které mladší zdravý člověk považuje za samozřejmé. Jedla ze zásob, které měla doma, a podle toho, co jí kdo přinesl.

„Hlad ani žízeň již nepociťovala, strava byla jednotvárná a nesplňovala zdaleka požadavky na výživu seniora. Během hospitalizace se nám individuálním přístupem podařilo postupně pacientku rozjíst, po týdnu již konzumovala bez potíží celé porce a s pomocí bílkovinných přídavků a speciální nutriční podpory došlo postupně také ke zhojení kožních defektů, se kterými byla přijata. Její celkový stav se zlepšil natolik, že ji bylo možné přeložit do zařízení následné péče," popsala jeden z případů vedoucí nutriční terapeutka Vítkovické nemocnice Marie Kohutová.

Skladba stravy

V praxi se poměrně často setkává s pacienty vyššího věku s normální váhou či nadváhou, a přitom jsou podvyživení. Jak je to možné? „Je to způsobeno nevhodnou skladbou stravy, nedostatkem kvalitních bílkovin a přemírou příjmu energie z tuků a sacharidů," vysvětlila Kohutová.

Ilustrační foto

Hladovění

To ze své praxe potvrzuje i ostravský geriatr Hugo Přibyl. „Přibývá také seniorů s podváhou, o kterých lze říci, že hladovějí," dodal Přibyl.

Jednou z příčin je podle něj to, že s přibývajícím věkem zpravidla klesá chuť k jídlu, stejně jako pocit žízně, také rozlišování chutí je horší. Relativně častým problémem bývají potíže s vlastním či umělým chrupem.

Přidružují se také sociální potíže, například pocit osamělosti, snížená schopnost si jídlo připravit, a senior tak raději nejí.

Drahé jídlo

„A také ekonomické důvody. Jídlo je pro seniory položkou, kde mohou ušetřit. Kupují potraviny v akci, které jsou zpravidla méně kvalitní a méně vhodné tučné maso, bílé pečivo. Naopak vhodnou zeleninu a ovoce si dopřejí výjimečně. To vše se pak nepříznivě odrazí na jejich celkovém zdravotním stavu," upozorňuje Přibyl.

Primář geriatrie Městské nemocnice Ostrava Rostislav Sojka tvrdí, že to, že senioři s přibývajícím věkem hubnou, je částečně dáno fyziologickým vývojem člověka pozvolna vyhasínají všechny funkce.

Zapomínají jíst

„Mimo jiné i produkce hormonů zodpovědných za dobrou chuť k jídlu. Jde svým způsobem o výhodný proces, neboť je prokázáno, že lidé s menším tělesným povrchem, tedy hubenější, se dožívají vyššího věku. Často však dochází k nadměrnému hubnutí v souvislosti s nějakým onemocněním a jeho léčbou, psychickým rozpoložením, za hubnutím je také zhoršující se paměť senioři zapomínají jíst. Vždycky jde ale o míru váhového úbytku, kdy je hubnutí ještě únosné a kdy již patologické," řekl Sojka. Podvyživeným seniorům chybí hlavně bílkoviny.

„Trpí nedostatkem všech bílkovin, nejen bílkovin ve svalech, ale i bílkovin důležitých pro nejrůznější fyziologické reakce, například imunitní. Vedle nevýkonnosti a slabosti proto dochází i k větší náchylnosti například k infekčním onemocněním, ke zhoršenému hojení ran a dalším zdravotním komplikacím," upozornil Sojka.

Vedoucí nutriční terapeutka Vítkovické nemocnice Marie Kohutová říká: Strava nedokáže zázraky, ale pořád platí, že i jídlo léčí

Jaké zásady výživy by měl dodržovat zdravý senior?

V ideálním případě se řídí zásadami racionální stravy jeho strava obsahuje všechny důležité živiny v odpovídající kvalitě a množství, dostatek vlákniny, vitaminů, minerálů, stopových prvků. Denně doporučujeme čerstvou zeleninu a ovoce, potraviny spíše s nižším obsahem živočišných tuků, denně maso, ryby, které obsahují kvalitní bílkoviny, také sýry, tvaroh, zakysané mléčné výrobky, vejce. Nezapomínat také na luštěniny, sóju, obiloviny, rýži, těstoviny, celozrnné pečivo a celozrnné výrobky.

Jaké jsou zvláštnosti výživy seniorů?

Musíme dávat pozor na to, aby strava obsahovala všechny živiny, zejména pak kvalitní bílkoviny pro zachování svalové hmoty. Potřeba bílkovin u zdravého dospělého člověka je 0,8 gramu na jeden kilogram tělesné hmotnosti na den. To znamená, že pokud máme člověka vážícího sedmdesátkilogramů, měl by denně sníst ve stravě celkem 56 gramů bílkovin. U seniora tato potřeba stoupá na minimálně jeden gram, ideálně 1,2 gramu, v případě nemoci až na 1,5 až dva gramy bílkovin na kilogram hmotnosti denně. Mylné je si myslet, že pokud sním k obědu sto gramů kuřecího masa, tělu dodám sto gramů bílkovin. Přestože je maso bílkovinnou potravinou, obsahuje také vodu, tuky, minerální látky, vitaminy.

Co pitný režim?

Stáří je typické úbytkem vody v těle a také ztrátou pocitu žízně. Denně se u zdravého člověka doporučuje přijímat třicet mililitrů tekutin na kilogram denně. Průměrně tedy dva litry tekutin denně. Omezení tekutin však vyžadují některá onemocnění, například onemocnění ledvin a srdce. Na zvýšený příjem je nutné dbát v létě, při průjmech, horečce, v době nemoci, kdy hrozí vyšší riziko dehydratace, která může mít za následek zhoršení metabolických funkcí v těle, únavu, malátnost, celkovou schvácenost a často i změny psychického stavu seniora. Vhodná je pramenitá voda, ovocné a zeleninové šťávy, čaje, minerálky.

Na co si dát zvlášť pozor v době nemoci seniora?

V období akutního onemocnění je kladen velký důraz na příjem tekutin a zejména kvalitních bílkovin ve stravě a dostatečný příjem energie ve stravě. Pokud tomu tak není, hrozí vysoké riziko vzniku malnutrice (nepoměr mezi množstvím živin, které tělo potřebuje, a tím, co přijímá pozn. red.), protože během stresového metabolismu v těle vlivem infekce se výrazně rychleji spotřebovává vlastní tkáň v těle, zejména pak svalová hmota. To má za následek častý výskyt komplikací, zpomalené hojení, prodlouženou případnou hospitalizaci a rekonvalescenci.

Autor: Miroslava Chlebounová

20.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 20 000 Kč

Vedoucí pracovních týmů v prodejnách Vedoucí prodejny. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dělené směny, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:3.4.2018.A:17.4.2018. Místo výkonu práce Heřmánky. Vhodné i pro absolventy. Vyučen v oboru prodavač-ka s maturitou a s praxí v obchodě - výhodou. Komunikativnost, pečlivost a odpovědnost, znalost práce na PC. Zaměstnanecké výhody: Stravenky, penzijní připojištění, odměny při pracovních a životních výročích, systém firemního vzdělávání. Vyplňte prosím dotazník a vložte na stránkách www.jednota-hodonin.eu v sekci Kariéra - Dotazník pro uchazeče. Telefonický kontakt od 7:00 do 15:30 hodin.. Pracoviště: Jednota, spotřební družstvo v hodoníně - pracoviště heřmánky, 742 35 Odry. Informace: František Brhel, +420 518 389 236.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 100 Kč

Číšníci a servírky Kumulovaný výkon práce - Provozní/číšník/servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:28.3.2018.A:18.4.2018. Místo výkonu práce Fulnek. Požadujeme: Flexibilitu, spolehlivost, komunikativnost, pozitivní přístup, zodpovědné a slušné chování, příjemné vystupování, ochotu učit se novým věcem, smysl pro pořádek a čistotu, odolnost vůči stresu, vedení menšího kolektivu. Ochotu přijmout odpovědnost za dobré jméno podniku a snahu jej posunout o další krok dále.. Nejedná se o práci v klasické restauraci. Více informací na mkcf@fulnek.cz. Zaměstnanecké výhody: Závodní stravování, příspěvek na pracovní oděvy, příspěvek na rekondiční péči a vitamíny, 25 dnů dovolené, příspěvek na penzijní pojištění. Osobní kontakt na výše uvedené adrese od 7:30 do 15:00 hodin. Telefonický kontakt od 7:30 do 15:00 hodin.. Pracoviště: Městské kulturní centrum fulnek, příspěvková organizace, Palackého, č.p. 305, 742 45 Fulnek 1. Informace: Eva Kočí, +420 739 478 086.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 14 000 Kč

Číšníci a servírky Číšník/servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: z: 7.2.2018; 19.4.2018; a: požadavky: praxe v oboru vítána, AJ základy, příjemné vystupování, pracovní flexibilita, ochota pracovat; v případě zájmu kontaktujte p. Kratochvílovou emailem nebo telefonicky od 14:30 hodin. Pracoviště: Petr blažek - hostinec a penzion dolní dvůr, 742 73 Veřovice. Informace: Martina Kratochvílová, +420 556 857 190,777 565 636.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 20 000 Kč

Truhláři (kromě stavebních) a pracovníci v příbuzných oborech Truhlář/ka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce: Klimkovice, Kontakt: telefonicky, emailem, , Podmínky: řidičský průkaz skupiny B, Možno i absolvent bez praxe, Mzdové ohodnocení dle praxe. Pracoviště: Tomáš bajgar,, Komenského, č.p. 146, 742 83 Klimkovice. Informace: Tomáš Bajgar, +420 603 865 481.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vlk zachycený fotopastí v Javorníkách v sezoně 2017/2018.
2

Do Beskyd se po letech vrátila vlčí smečka. Žije zde i desítka rysů a medvěd

Dospělý čáp odmítl pustit mladé na komín. Trucovali na druhém až do něho spadli.
15

Dospělý čáp odmítl pustit mladé na komín. Trucovali na druhém až do něho spadli

POMOZTE: Ostravská policie hledá vězně na útěku

Policie hledá dvaapadesátiletého Pavla Chabičovského z Ostravy.

Strážníci ve Frenštátě začali měřit rychlost, v měření budou pokračovat

Nejen Policie České republiky, ale také městská policie bude měřit ve Frenštátě pod Radhoštěm rychlost projíždějících vozidel.

Bílov zakládá fotodatabázi psů

Se zajímavým nápadem přišla obec Bílov. Obrací se na majitele psů v obci s výzvou, zda by byli ochotni poskytnout aktuální fotografie jejich psů.

Akrobacie s hlavou v kanálu, záchrana bobra a pohřeb motorkáře: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 19. dubna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT