VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podvyživení senioři? Přibývá jich

Ostrava - Mně stačí bílá káva a rohlík, slýchají stále častěji ostravští lékaři. V ordinacích se setkávají s podvyživenými seniory, přibývají i ti, o kterých se dá říct, že hladovějí.

20.11.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Když před časem kvůli kožním problémům přivezli do Vítkovické nemocnice 101letou pacientku, byla jako věchýtek.

I přes svůj úctyhodný věk žila sama, byla sice schopná postarat se o osobní hygienu, ale neměla dost fyzických sil na to, aby si došla nakoupit, uvařila si a zajistila další činnosti, které mladší zdravý člověk považuje za samozřejmé. Jedla ze zásob, které měla doma, a podle toho, co jí kdo přinesl.

„Hlad ani žízeň již nepociťovala, strava byla jednotvárná a nesplňovala zdaleka požadavky na výživu seniora. Během hospitalizace se nám individuálním přístupem podařilo postupně pacientku rozjíst, po týdnu již konzumovala bez potíží celé porce a s pomocí bílkovinných přídavků a speciální nutriční podpory došlo postupně také ke zhojení kožních defektů, se kterými byla přijata. Její celkový stav se zlepšil natolik, že ji bylo možné přeložit do zařízení následné péče," popsala jeden z případů vedoucí nutriční terapeutka Vítkovické nemocnice Marie Kohutová.

Skladba stravy

V praxi se poměrně často setkává s pacienty vyššího věku s normální váhou či nadváhou, a přitom jsou podvyživení. Jak je to možné? „Je to způsobeno nevhodnou skladbou stravy, nedostatkem kvalitních bílkovin a přemírou příjmu energie z tuků a sacharidů," vysvětlila Kohutová.

Ilustrační foto

Hladovění

To ze své praxe potvrzuje i ostravský geriatr Hugo Přibyl. „Přibývá také seniorů s podváhou, o kterých lze říci, že hladovějí," dodal Přibyl.

Jednou z příčin je podle něj to, že s přibývajícím věkem zpravidla klesá chuť k jídlu, stejně jako pocit žízně, také rozlišování chutí je horší. Relativně častým problémem bývají potíže s vlastním či umělým chrupem.

Přidružují se také sociální potíže, například pocit osamělosti, snížená schopnost si jídlo připravit, a senior tak raději nejí.

Drahé jídlo

„A také ekonomické důvody. Jídlo je pro seniory položkou, kde mohou ušetřit. Kupují potraviny v akci, které jsou zpravidla méně kvalitní a méně vhodné tučné maso, bílé pečivo. Naopak vhodnou zeleninu a ovoce si dopřejí výjimečně. To vše se pak nepříznivě odrazí na jejich celkovém zdravotním stavu," upozorňuje Přibyl.

Primář geriatrie Městské nemocnice Ostrava Rostislav Sojka tvrdí, že to, že senioři s přibývajícím věkem hubnou, je částečně dáno fyziologickým vývojem člověka pozvolna vyhasínají všechny funkce.

Zapomínají jíst

„Mimo jiné i produkce hormonů zodpovědných za dobrou chuť k jídlu. Jde svým způsobem o výhodný proces, neboť je prokázáno, že lidé s menším tělesným povrchem, tedy hubenější, se dožívají vyššího věku. Často však dochází k nadměrnému hubnutí v souvislosti s nějakým onemocněním a jeho léčbou, psychickým rozpoložením, za hubnutím je také zhoršující se paměť senioři zapomínají jíst. Vždycky jde ale o míru váhového úbytku, kdy je hubnutí ještě únosné a kdy již patologické," řekl Sojka. Podvyživeným seniorům chybí hlavně bílkoviny.

„Trpí nedostatkem všech bílkovin, nejen bílkovin ve svalech, ale i bílkovin důležitých pro nejrůznější fyziologické reakce, například imunitní. Vedle nevýkonnosti a slabosti proto dochází i k větší náchylnosti například k infekčním onemocněním, ke zhoršenému hojení ran a dalším zdravotním komplikacím," upozornil Sojka.

Vedoucí nutriční terapeutka Vítkovické nemocnice Marie Kohutová říká: Strava nedokáže zázraky, ale pořád platí, že i jídlo léčí

Jaké zásady výživy by měl dodržovat zdravý senior?

V ideálním případě se řídí zásadami racionální stravy jeho strava obsahuje všechny důležité živiny v odpovídající kvalitě a množství, dostatek vlákniny, vitaminů, minerálů, stopových prvků. Denně doporučujeme čerstvou zeleninu a ovoce, potraviny spíše s nižším obsahem živočišných tuků, denně maso, ryby, které obsahují kvalitní bílkoviny, také sýry, tvaroh, zakysané mléčné výrobky, vejce. Nezapomínat také na luštěniny, sóju, obiloviny, rýži, těstoviny, celozrnné pečivo a celozrnné výrobky.

Jaké jsou zvláštnosti výživy seniorů?

Musíme dávat pozor na to, aby strava obsahovala všechny živiny, zejména pak kvalitní bílkoviny pro zachování svalové hmoty. Potřeba bílkovin u zdravého dospělého člověka je 0,8 gramu na jeden kilogram tělesné hmotnosti na den. To znamená, že pokud máme člověka vážícího sedmdesátkilogramů, měl by denně sníst ve stravě celkem 56 gramů bílkovin. U seniora tato potřeba stoupá na minimálně jeden gram, ideálně 1,2 gramu, v případě nemoci až na 1,5 až dva gramy bílkovin na kilogram hmotnosti denně. Mylné je si myslet, že pokud sním k obědu sto gramů kuřecího masa, tělu dodám sto gramů bílkovin. Přestože je maso bílkovinnou potravinou, obsahuje také vodu, tuky, minerální látky, vitaminy.

Co pitný režim?

Stáří je typické úbytkem vody v těle a také ztrátou pocitu žízně. Denně se u zdravého člověka doporučuje přijímat třicet mililitrů tekutin na kilogram denně. Průměrně tedy dva litry tekutin denně. Omezení tekutin však vyžadují některá onemocnění, například onemocnění ledvin a srdce. Na zvýšený příjem je nutné dbát v létě, při průjmech, horečce, v době nemoci, kdy hrozí vyšší riziko dehydratace, která může mít za následek zhoršení metabolických funkcí v těle, únavu, malátnost, celkovou schvácenost a často i změny psychického stavu seniora. Vhodná je pramenitá voda, ovocné a zeleninové šťávy, čaje, minerálky.

Na co si dát zvlášť pozor v době nemoci seniora?

V období akutního onemocnění je kladen velký důraz na příjem tekutin a zejména kvalitních bílkovin ve stravě a dostatečný příjem energie ve stravě. Pokud tomu tak není, hrozí vysoké riziko vzniku malnutrice (nepoměr mezi množstvím živin, které tělo potřebuje, a tím, co přijímá pozn. red.), protože během stresového metabolismu v těle vlivem infekce se výrazně rychleji spotřebovává vlastní tkáň v těle, zejména pak svalová hmota. To má za následek častý výskyt komplikací, zpomalené hojení, prodlouženou případnou hospitalizaci a rekonvalescenci.

Autor: Miroslava Chlebounová

20.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 18 000 Kč Manipulační dělníci ve výrobě Dělníci ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:27.8.2018.A:17.10.2018. Míso výkonu práce Odry. Zaměstnanecké výhody: Měsíční a roční prémie, 25 dní dovolené. Fyzicky náročná práce. Telefonický kontakt od 6:00 do 14:00 hodin.. Pracoviště: Christeyns s.r.o., Vítovská, č.p. 453, 742 35 Odry. Informace: Petra Vyskočilová, +420 724 802 306. Výroba - Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě Pomocní 100 Kč Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě Pomocní montážní dělníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z: 09.10.2018 a: 17.10.2018 Práce na DPP nebo DPČ po dobu dvou týdnů až jednoho měsíce z výhledem prodloužení. Nástup možný ihned. , Náplň práce: Natírání dřevěných latí, montážní práce., Kontakt: p. Štecher, telefonicky na čísle: 774 333 199 - možno jen prozvonit (zavolají zpět).. Pracoviště: Sdo technika s.r.o. - pracoviště, Dukelská, č.p. 695, 742 42 Šenov u Nového Jičína. Informace: Jan Štecher, +420 774 333 199. Výroba - Výroba Montážní dělník 19 000 Kč Montážní dělníci ostatních výrobků Pomocný/á montážní dělník/ce. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Pracoviště: Plzeňská 316, Vřesina u Bílovce, Kontakt tel. od 7 do 18 hod. na č. 605 941 156 nebo e-mailem: benesova@brands-znaceni.cz, , Nabízíme volné pracovní místa na pozici montážní dělník/ce pro instalaci dopravního značení a městského mobiliáře. Strojník/ce pro obsluhu stříkacího zařízení., , Požadujeme řidičské oprávnění sk. B a samostatnost., Praxe v oboru výhodou.. Pracoviště: Petr dopirák, vřesina, Plzeňská, č.p. 316, 742 85 Vřesina u Bílovce. Informace: Petr Dopirák, +420 605 941 156. Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Odborní pracovníci hospodářské správy Referent/ka 17 360 Kč Odborní pracovníci hospodářské správy Referent/ka odboru místního hospodářství a údržby majetku. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17360 kč, mzda max. 26110 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:17.10.2018. Místo výkonu práce Studénka. 9. platová třída a stupeň podle délky uznávané praxe. Charakteristika vykonávané práce: Zajišťování údržby po technické a organizační stránce u komunikací, chodníkových těles, mostů a lávek. Zodpovědnost za zákonný stav dopravního značení na místních komunikacích, provádění aktualizace pasportu místních komunikací, chodníkových těles a ostatních ploch dopravního značení. Zajišťování zimní údržby a očisty města. Evidence dešťových vpusti, aktualizace jejich pasportu včetně popisu technického stavu. Odborný dohled nad kvalitou a rozsahem prováděných prací. Příprava limitovaných příslibů, příprava ucelených částí rozpočtu města za odbor včetně kontrolní činnosti, vyhotovování dílčích evidencí, přehledů, seznamů, záznamu z protokolu atd. Další požadavky: znalost zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, vybraných ustanovení zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, zákona č.134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, zákon č. 361/200 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, zákon č.13/1997 S. a zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu. Aktivní znalost práce na PC (MS Office), morální bezúhonnost, samostatnost, rozhodnost, spolehlivost, umění jednat s lidmi, organizační schopnosti, řidičský průkaz skupiny B. Podrobné informace k přihlášení do výběrového řízení včetně požadovaných dokladů jsou uvedeby ve vyhlášení výběrového řízení č.9/2018, jehož úplné znění je zveřejněno na úřední desce MěÚ a www stránkách města na adrese: www.mesto-studenka.cz/mestsky-urad/volna-pracovni-mista, na úřadu práce apod. Předpokládaný termín výběrového řízení: 21.11.2018 (harmonogram a obsah výběrového řízení boudou zaslány uchazeči v pozvánce na jím uvedené místo trvalého pobytu nebo jím uvedenou kontaktní adresu nebo e-mail.. Pracoviště: Město studénka, nám. Republiky, č.p. 762, 742 13 Studénka 3. Informace: Milan Kyjovský, +420 556 414 347.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jednání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha s hejtmanem Moravskoslezského kraje Ivo Vondrákem a primátorem Ostravy Tomášem Macurou o situaci ve FN Ostrava.
4

Ministr Adam Vojtěch v Ostravě nic nevyřešil

Policisté zajistili bezmála tisíc sáčků s nebezpečnou drogou. Nacházela se v šesti typech balení.
27

Smrtící drogy zřejmě pocházejí z Polska

Opravené prostory oživí vůně kávy, knih i barev

Vernisáž výstavy obrazů Jitky Škarohlídové a Petry Šípkové bude součástí dnešního slavnostního otevření prostor knihkupectví, kavárny a galerie MonAmi v nově zrekonstruované historické budově na Slezském náměstí v Bílovci.

Kdo drží Machytku?

Ostrava - Největší zdravotnické zařízení v regionu s 3300 zaměstnanci a obratem více než pět miliard korun čeká na verdikt ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha doslova jako na smilování.

Tragický rok na silnicích: umírá víc lidí. I kvůli uzavírkám a rekonstrukcím

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Zatímco v posledních třech letech počty obětí dopravních nehod klesaly, letos se trend obrátil: policisté hlásí už o 43 mrtvých víc než loni.

Ředitel ZOO Tábor: Zachraňte medvěda ze Vsetínska, vražda není nutná

Svůj názor na záchranu medvěda ze Vsetínska nám poslal do redakce Deníku také ředitel táborské zoologické zahrady Evžen Korec.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT