Nositelem byl netopýr. Polská veterinární správa nyní zavedla přísná karanténní opatření a pejskařům dokonce hrozí, že by jejich psík musel v místě nákazy zůstat. 

Jde o jedno z opatření proti šíření nemoci, o kterém včera média informovala českotěšínská radnice.

„Podle nařízení Státní veterinární správy Polské republiky také může dojít ke kontrole platných očkování a mezinárodního průkazu zvířete v zájmovém chovu, které při překročení hranice musí mít chovatel u sebe, tak jak to nařizují mezinárodní předpisy. Zvíře, které vstoupí do oblasti karantény, ji nesmí podle nařízení veterinární správy opustit,“ říká k opatřením mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková.

Zasažené území je označeno výstražnými tabulemi na dopravních značkách. Psi zde musí být na vodítku, musí mít platné očkování proti vzteklině, kočky nesmí být puštěny volně. Navíc platí zákaz výstav, lovení zvířat a podobně.

Ve Stonavě slavili v neděli tradiční dožínky. Obcí projel průvod alegorických vozů, světil se chléb, lidé mohli ochutnat koláčky nebo prejt.
OBRAZEM: Ve Stonavě oslavili dožínky

V samotném Česku se vzteklina tohoto druhu objevila naposledy na podzim roku 2015, a to u netopýra večerního nalezeného v Riegrových sadech v Praze.

„Přestože se jedná o specifický typ viru, který je adaptovaný na letouny, představuje potenciální riziko i pro člověka. Přenos tohoto typu viru vztekliny na člověka je vzácný, ale přesto je třeba mít se na pozoru při nálezu uhynulého netopýra, nebo jedince s atypickým chováním,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Při propuknutí choroby je netopýr neschopný letu, nevyhledává úkryt a vydává nenormální zvuky.

„Zdravý netopýr se člověku vyhne a nemá problém si najít cestu, přestože je tma. Lidé by proto měli dát pozor na netopýry, kteří působí dezorientovaně. Rovněž varujeme, aby lidé na poraněná, uhynulá či podezřele se chovající zvířata nesahali. V případě potřeby je možné kontaktovat Městskou policii, příp. místní myslivecké sdružení. To ale platí obecně pro nález jakéhokoli uhynulého zvířete,“ dodává mluvčí veterinární správy. 

Co se týče ostatních, ať už domácích či volně žijících živočichů, byl v ČR zaznamenán poslední případ vztekliny u lišky v okrese Turnov v roce 2002. 

Ilustrační foto.
Zájemci o kotle: „Díky semináři máme už v dotacích jasno“