Dle zjištění serveru Aktuálně.cz byla fotografie s tmavším dítětem, které se narodilo v Třinci, sdílena správcem stránky WeAreHereAtHome na sociální síti Facebook, kde se začaly rojit nenávistné komentáře. V případě stránky WeAreHereAtHome se jedná o jednu z nejsledovanějších a nejpočetnějších xenofobních a protiuprchlických stránek na sociálních sítích vůbec.

Na dané stránce sociální sítě jsou k přečtení opravdu velmi ostré názory. „Okamžitě utopit,“ radí uživatel vystupující na Facebooku pod jménem Josef K.. „Umí štěkat?,“ ptal se dále uživatel Karel R. „Jak je to možné, už se rodí v naší republice? Vláda tvrdí, že tady nejsou žádní Arabové,“ pokračovala s překvapením uživatelka Alena N..

Některé z těchto nenávistných a útočných komentářů neunikli pozornosti policie. „Třinečtí kriminalisté v současné době prověřují oznámení týkající se útočných komentářů vůči jednomu dítěti z regionu. Oznámení jsme přijali v měsíci listopadu loňského roku, v této souvislosti byly také zahájeny úkony trestního řízení. Vzhledem k okolnostem případu nebudeme ve věci poskytovat žádné bližší informace,“ uvedla Deníku policejní mluvčí Karolína Bělunková.

O případu je v blízkosti bydliště dítěte a jeho rodičů známo. „Je to hrozné. Nedokážu si představit, co se těm lidem honí v hlavě. Vždyť je to jenom malé dítě. Sama mám dvě malé děti a při představě, že někdo takhle mluví o mém dítěti, je mi špatně. Do kůže té maminky se vůbec nedokážu vžít. Rodičům držím palce, ať tohle brzy přestane a ať to vše ustojí,“ řekla jedna z dotázaných.

Jsou ale i tací, kteří mají na věc úplně jiný názor. „Nemají tady co pohledávat. Takovým lidem bych ani ruku nepodal. Je mi jedno, jestli je to malé dítě. Vyroste, a pak tady bude akorát dělat problémy. Měli by zmizet. A bohužel je takových v okolí víc,“ řekl na věc svůj názor soused rodiny.

Rodina se musí potýkat nejen s takovými názory, ale také s případy, kdy se jim lidé doslova vyhýbají. „Nic proti nim nemám, nic mi neudělali. Ale takové lidi nezdravím. Přijde mi to nepřirozené, aby žili u nás v republice. Pro takové tady není místo,“ dodala sousedka.

Eliška Zlá, Ostravice, nar. 10.1., 49cm, 3,33 kg. Nemocnice ve Frýdku-Místku.
Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek