Paní Eva Marťáková ze Staříče totiž poslala svůj rodinný předpis na jarní kedlubnovou polévku. Proč právě tento recept paní Eva vybrala?

„Máme rádi zeleninové, kedlubnové, květákové polévky, vařím je hodně často. A obecně polévky připravuji každý druhý den. Proto padla volba právě na chutnou kedlubnovou, která k jaru neodmyslitelně patří,“ říká kuchařka Eva.

K vaření se dostala jako devatenáctiletá, když se provdala a osamostatnila. „Měla jsem dvě malé děti, takže mi nic jiného než denně vařit nezbývalo. A to mi zůstalo až dodnes. Vdaná jsem osmatřicet let… Navíc manžel odmítal chodit do závodní jídelny. Když byly děti malé, vařila jsem i teplé večeře. Moučníky ale peču jen o víkendech, kdy většinou dorazí nějaká návštěva,“ dodává paní Eva.

Důchodkyně Eva, původním povoláním zdravotní sestra, se narodila ve znamení Panny, žije se svým manželem Petrem a mladší dcerou v rodinném domku ve Staříči. Má ještě jednu vdanou dceru. Kromě vaření ráda čte historické knihy, surfuje na počítači, luští křížovky. Jak sama s úsměvem říká: „Dělám to, co klasický český důchodce.“

Na své první jídlo, které sama uvařila, si dobře pamatuje.

„Byla to žemlovka s jablky. Nechala jsem ji v hrnci vychladnout a šla jsem za kamarádkami. Když jsem se vrátila domů, našla jsem už jen prázdný kastrol. Tatínkovi strašně moc chutnala,“ vzpomíná paní Marťáková.

Velikonoce a jaro má spojeno ještě s dalšími typickými jídly. Patří mezi ně například plecovník. „Připravuje se z mletého masa jsou to vlastně takové rohlíky z kynutého těsta, do kterých se balí podušené mleté maso. Ještě to vylepšuji, protože kromě kynutého těsta vše balím navíc do těsta listového,“ vysvětluje paní Eva.

Podle kuchařských knih a receptů už dnes nevaří, vše má v oku, jen moučníky „váží“ na hrníčky. Snad jediné, co v rodině Marťákových na stole neuvidíte, jsou omáčky. „Ty se u nás nevaří, jinak se snažíme stravovat zdravě bílé maso, ryby, zapečené těstoviny, pochoutky z řecké kuchyně.“

Paní Eva si sama nejraději pochutná na číně, kterou také často připravuje. Mezi nejsložitější jídla, která „vyráběla“, patřil babiččin moučník.

„Snažila jsem se dvě hodiny, bylo to velmi pracné, ale nakonec to stejně nikomu nechutnalo, takže od té doby už tento moučník nedělám.“

Paní Eva Marťáková má z multifunkční trouby, kterou v soutěži získala, velkou radost. „Na podzim chystám velkou rekonstrukci své kuchyně, takže se mi trouba bude moc hodit,“ dodává spokojená kuchařka.

Recept na její jarní kedlubnovou polévku najdete na www.ceskovitajaro.cz pod číslem 2.