Inspektoři loni kontrolovali, zda vlastníci lesů v části Moravskoslezského a Olomouckého kraje nepochybili a nepodcenili kůrovcovou kalamitu. "Usnesli jsme se, že požádáme ČIZP, aby nám neprodleně vydala protokol," řekla Balcarová.

Vládní návštěva Moravskoslezského kraje, 25. dubna 2018 - zastávka v Gutech, u místa kde vyhořel Kostel Božího Těla. Premiéra Andreje Babiše a ministry společně s hejtmanem Ivo Vondrákem doprovázela i starostka Třince Věra Palkovská.
Vládní návštěva v kraji skončila. Kam Babiš s ministry zamířil? Podívejte se!

Podle jejích informací není průzkum ještě zcela uzavřen, závažná zjištění jsou ale již popsána. "Podle náměstka MŽP Dolejského jsou závěry velmi závažné a myslím si, že bychom je tedy měli znát," uvedla dále předsedkyně výboru. Náměstek Vladimír Dolejský na úterní konferenci označil stav lesů za bezprecedentní ekologickou katastrofu.

Podle mluvčí ČIŽP Jany Jandové začala zmíněná kontrola loni. "Kontrola Lesů ČR není ukončena, proto není možné podle zákona v tuto chvíli sdělit více informací. Pokud budeme požádáni o výsledky z kontroly, žádostí se budeme zabývat," sdělila Jandová.

Vláda ČR na návštěvě v Moravskoslezském kraji, 24. dubna 2018 v Ostravě, na snímku vlevo ministr Richard Brabec  s náměstkem hejtmana Jakubem Unuckou.
Ministr Brabec: S další miliardou na kotle zmizí z ovzduší tuny a tuny prachu

Podvýbor se hodlá obrátit i přímo na státní podnik hospodařící s téměř 50 procenty lesů v Česku. "Zároveň budeme žádat Lesy ČR, aby nám vydaly informace o hospodaření v lokalitě kůrovcové kalamity na severní Moravě od roku 2015," řekla Balcarová. Důvodem jsou pochybnosti, zda Lesy ČR nepochybily.

Objemy kůrovcového dřeva rostou od roku 2013, mezi lety 2015 a 2016 se však zvýšily na dvojnásobek. Loni bylo kůrovce poškozeno pět až 5,5 milionu krychlových metrů dřeva. V letošním roce lesníci nečekají zlepšení. Nejhorší situace je na Bruntálsku, dále v ostatních částech Moravskoslezského a také Olomouckého kraje a v některých lokalitách v Plzeňském a Jihočeském kraji a na Vysočině.

Rudolf Doucha, Pavel Kuta a Jan Škurek (zleva) na lavici obžalovaných.
Kauza OKD: rozsudek padne 7. května. Obžalovaní vinu odmítli