Počkat, jaký v podstatě obdobné nařízení bude mít dopad v sousedním Rakousku a Německu. Takový je plán české vlády ve věci zavedení povinného nošení respirátorů třídy FFP2. Už vloni na jaře bylo řečeno, že tento způsob ochrany je mnohem účinnější než běžná rouška. Avšak zejména z důvodu nedostatku ochranného materiálu bylo zprvu za odpovídající považováno zakrytí obličeje jednorázovou rouškou či třeba šálou.

V reakci na britskou mutaci viru ale vláda zvažuje, že nařídí povinné nošení respirátorů, mluví se především o obchodech, uzavřených budovách či MHD. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka je ve státních rezervách asi 16 milionů respirátorů.

Žena s respirátorem v Praze
Povinné respirátory v obchodech a MHD: Vláda si počká na výsledky z Německa

Generální ředitel společnosti Canis, která se zabývá výrobou a prodejem ochranných oděvů a pomůcek, je ale přesvědčen, že na takto rychlé rozhodnutí s plošnou platností nejsme připraveni. „Pokud skokově naroste poptávka, výpadek hrozí ve všem a všude,“ říká Leonard Mynář. Zatím podle něj došlo od konce minulého týdne jen k očekávanému nárůstu poptávky o respirátory, ale pokud by jejich nošení bylo nařízeno vládou, není přesvědčen o připravenosti trhu na takto rychlé rozhodnutí.

Podívejte se do zahraničí

„Zásoba odpovídá skladové nabídce a kapacitám výrobců, situace se od první vlny ustálila. Myslím však, že například v Rakousku – podle toho, co slyším, že se u sousedů děje – tam respirátory dojdou velmi rychle.“ Stejný scénář podle něj hrozí i u nás. A to přestože skladové zásoby jsou dnes mnohem vyšší než před vypuknutím epidemie.

„Pro nás je navíc omezující zavření prodejen, poptávku proto registrujeme jen u distributorů a na našem e-shopu. Několikrát jsme se snažili oslovit příslušné orgány ministerstva a žádat o výjimku, abychom mohli jsme pružněji reagovat, ale marně,“ dodává Leonard Mynář ze společnosti Canis.