Beskydy byly a jsou i v dnešní době oblastí výskytu všech tří druhů velkých šelem. Vzácněji se v severní části Moravskoslezských Beskyd a ve Slezských Beskydech objevují vlci, trvale se zde ovšem v současné době podle ekologů z hnutí Duha vyskytuje a rozmnožuje pouze rys.

Právě v oblasti okolo Ostravice nedávno fotopast zachytila rysici s mládětem. Výskyt medvěda je ale vzácnější, ačkoli se v poslední době každoročně objevují zmínky o tom, že se šelma objevila na různých místech v regionu.

V loňském roce se medvěd například vyskytl u Hrčavy, předloni o letních prázdninách zahlédl myslivec medvěda mezi Baškou a Janovicemi. Myslivecké sdružení v Bašce tehdy o pohybu medvěda neprodleně informovalo obecní úřad, který následně obecním rozhlasem varoval obyvatele.

A například ověřené záznamy z roku 2014 o tom, kde všude se medvědi pohybovali, pocházejí z netypických míst – stopy se našly na zahrádce na okraji Třince, v kamenolomu nad obcí Řeka na severním okraji Beskyd, a též v blátě polní cesty v Bašce nedaleko tamní přehrady. V dubnu 2012 byly medvědí stopy nalezeny na úbočí Lysé hory, konkrétně na hraničním hřebeni nedaleko Bílého Kříže.

Kvůli výskytu šelmy byly v minulých letech na různých místech – například i v Ostravici a Starých Hamrech – instalovány na kontejnerech speciální víka, která chrání proti vniknutí medvědů. Medvědi mají výborný čich na velkou vzdálenost, což může znamenat problém pro obce, které jsou v blízkosti výskytu těchto šelem.

Děti si užívají nového hřiště.
V třinecké Sosně vyrostl hrad

Velké šelmy totiž láká zápach zbytků potravin v kontejnerech u lidských obydlí. Obsahy kontejnerů pro ně představují snadný příjem potravy, na který si mohou zvyknout a ke kontejnerům se vracet. V takovém případě se z plachých šelem stávají zvířata přivyklá na lidskou přítomnost, a mohou být nebezpeční.

Ze speciálně upravených kontejnerů nevychází zápach a medvěd se do nich ani nedostane. „Instalované poklopy mají na vhazovacích otvorech mechanické pojistky pružiny s páčkou, jejichž otevření je pro člověka snadné, medvěd si s nimi však neporadí," vysvětlil expert na ochranu velkých šelem Hnutí DUHA Miroslav Kutal.

Případy medvědů, kteří vybírají popelnice, jsou známy především ze Slovenska. Před několika lety ale podobný případ zažili i lidé v

Ostravici u chatové osady Skalka. Po tom, co byl kontejner na odpadky zakryt víkem, se medvěd už na místo činu nevracel.
Ekologové i proto tvrdí, že větší nebezpečí hrozí medvědům od lidí než naopak. Medvědi jsou plachá zvířata, přes svou velikost a nápadnost se dokáží dobře skrývat.

Nejčastěji se pohybují v noci, za soumraku a za svítání, protože se snaží vyhnout lidem a jejich aktivitám. Lidé by přesto podle ekologů měli dodržovat odborná a prověřená doporučení, která sníží riziko konfliktu.

Řemeslníci Antonín Hajda (ve vestě) a Radek Machala (v modrém) z Ratiboře opravují v Oznici odchytovou klec na toulavého medvěda. Asistuje také starosta obce Oznice Martin Gerža (vlevo). Klec byla přivezena ze Slovenska z oblasti Malé Fatry.
Klec na medvěda je připravená, odborníci rozhodnou, kam ji umístit
Ilustrační foto.
Starostům obcí došla s medvědem trpělivost

Před rokem se potkal s medvědem

Na setkání s medvědem zřejmě do konce života nezapomene osmnáctiletý Samuel Staňo z Hrčavy. Nevšední zážitek prožil v březnu minulého roku, když se navečer vracel ze sousední slovenské obce Čierne domů na Trojmezí.

Bylo něco po 18. hodině, všude tma a hliněná silnice byla ten den samé bláto, proto šel Samuel mimo něj a na cestu si svítil mobilním telefonem – v tom kousek od sebe něco zašelestilo a hoch si tím směrem posvítil mobilem.

Ilustrační foto.
Nový termín! Po prodloužené Rudné se má jezdit v létě 2020

„Kousek ode mě stál medvěd, mezi námi byl jen malý potůček, dívali jsme se na sebe, on se po chvíli otočil a odcházel pryč. Na nic jsem nečekal a utíkal domů,“ popisoval před rokem Samuel Staňo zážitek s tím, že domů to měl zhruba kilometr.

„Kluk asi vytvořil světový rekord v běhu,“ řekl s nadsázkou, když vše dobře dopadlo, jeho otec a zároveň tehdejší starosta Hrčavy Petr Staňo.

Zároveň dodal, že na medvědy si v Hrčavě budou muset zvyknout – důvodem je i vloni otevřena slovenská dálnice, která vede jen několik desítek metrů od Hrčavy. A kousek od Trojmezí je téměř sto metrů vysoké přemostění.

„Kvůli slovenské dálnici přišla zvěř o své tradiční stezky. Silnice je přerušila a zvěř si hledá nové a most u naší obce se tak nějak přirozeně stal jednou z nich,“ doplnil na závěr bývalý starosta.

Tragická nehoda v Třinci-Neborech.
Nehody: letošní rok se zatím nevyvíjí vůbec příznivě
Ilustrační foto
Řidiči, pozor! Za nesprávné použití mlhovek hrozí i pokuta