„Vyrábí také truhlářské prvky okna, připravují ke schválení vzorky s přesnými tvary zakřivení profilů,“ doplnil Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě, které má Libušín ve správě.

Jurkovičova chata bude stát v roce 2019

Muzeum dodavatelské firmě poskytlo okna demontovaná z Libušína v minulých letech a po jejichž prohlídce bylo rozhodnuto o jejich repasování a navrácení do objektu. „Ostatní okna se budou vyrábět nově v kopii,“ dodal Jindřich Ondruš. Dřevo na stavbu Libušína se zpracovávalo výhradně tesařsky. Za účasti památkářů a projektantů se řešila podoba opracování jednotlivých trámů: takzvaná Parmova přístavba hrubější opracování, Libušín hladké opracování, případně použití hoblíku na dočištění dřeva.

Eva Dratvová s povinným vydávám elektronických receptů nesouhlasí.
E-recepty jsou nedomyšlený paskvil, tvrdí lékařka

Poté řemeslníci objekt přímo v prostorách realizační firmy po jednotlivých částech sestavili, stavbu následně rozebrali, impregnovali a převezli na Pustevny, kde ji znovu sestavili. V první fázi levou část, tedy Parmovu přístavbu a krček. Ve druhé fázi nejhodnotnější část národní památky, jídelnu.

Pro dosedání stavby ponechali dělníci v místě tesařských spojů rezervy vyplněné klínky. Počítá se s celkovým dosednutím srubu asi o třicet centimetrů. Pro urychlení dosedání zatížili stavitelé stropní konstrukce barely s vodou o objemu 1000 litrů. Ještě před zimou se podařilo zastřešit část Parmovy přístavby a krčku.

Videosouhrn Deníku – středa 3. ledna 2018
Lví dvojčata a kluk, co jede na kole pouští – prohlédněte si videa dne

Střešní konstrukce pro jídelnu je připravena v tesařské hale na Bystřičce. „Již při demontáži torza Libušína se prováděla podrobná prohlídka a výběr dochovaných prvků, které se při stavbě postupně vracely do objektu. Pokud to bylo možné, na původní místo,“ popsal ředitel muzea. Některé prvky byly ale vlivem času nebo požáru poškozené natolik, že bylo nutné celé části vyřezat.

Zachovaly se trámy i původní omítka

V objektu Krčmy se zachovalo pět stropních trámů, které jsou plošně polychromované. Polychromii tvoří rostlinné motivy růžové květy se zelenými ratolestmi na hnědočerveném pozadí. Na jednom z trámů nalezli řemeslníci dataci 1891. Tři vybrané trámy s květinovou kresbou a datací pak navrátili do stavby. Restaurují je na místě. Ohořelé trámy se zbytky kreseb uloží muzeum ve svém depozitáři. „Při otloukání omítek ve sklepních prostorách se pod novodobou vrstvou podařilo nalézt původní historické omítky. Byly očištěny na původní malbu a budou zachovány,“ doplnila mluvčí skanzenu Pavlína Polášková.

Ilustrační foto
Za otravou vratimovské rodiny stálo konopí

Původní Libušín byl postaven podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče v roce 1899. Vyhořel před třemi lety. Chata by měla opět začít sloužit na podzim 2019. Náklady na obnovu se přiblíží 100 milionům korun.