Půl hodiny po prvním nárazu povodňové vlny zkolabovalo telefonní spojení a došlo k přerušení dodávky proudu. Voda smetla vše co jí stálo v cestě. Lávky, ploty, auta. Strhla mosty s srolovala asfalt ze silnice jako koberec. Zanedlouho pohled na apokalypsu přikryla tma. 

Lidé přijíždí do Lichnova vystát frontu na zmrzlinu Tess Gemelové. Tatérka a výtvarnice se kvůli lockdownu rekvalifikovala na zmrzlinářku. Květen 2021.
Podívejte se, na zmrzlinu do vsi na Bruntálsko jezdí davy! Tess točí návykovou

Pod náporem vody bylo slyšet praskání zdiva domů a lidi volající o pomoc. Povodeň kulminovala kolem 23 hodin. Déšť ustal až po půlnoci. Teprve za ranního rozbřesku se ukázal skutečný rozsah zkázy. Mezi hromadami bláta a kamení uvízly zpřerážené stromy. Díry v domech ukazovaly, jakou měl živel sílu. Utopená domácí zvířata, zničená auta. Silnice úplně zmizela.

Jeden člověk přišel o život

Místy si voda vymlela dva metry hluboké díry. Jeden člověk zahynul. Lichnov je dlouhý šest kilometrů, ale nezůstala v něm sjízdná ani jediná komunikace. Lidé se ke svým rodinám a sousedům dostávali po úbočích lichnovského údolí. Lichnovem dokázala projet pouze osádka vozu Tatra. Plnila smutný úkol.

Z nádraží Dětřichov nad Bystřicí leží chtěly spolky vybudovat turistickou a cyklistickou základnu. Pro stát je ale prioritou parkoviště co nejblíž u kolejí. Demolice historického nádraží z roku 1872  právě začíná.
Demolice začala. Výzva ministru Zaorálkovi: Zachraňme nádraží!

Vyprostila utonulého muže.Řízením záchranných prací se ujal krizový štáb Okresního úřadu Bruntál. Zásobování potravinami a vodou po nesjízdných komunikacích bylo problematické. Lichnov se podařilo provizorně zprůjezdnit až po dvou týdnech. Celková obnova obce měla začít v roce 1997, ale v červenci 1997 udeřila na Krnovsku ještě horší povodeň. Pro Lichnov ale neměla tak dalekosáhlé následky. Po předešlé povodni 1996 už měl dravý proud cestu Lichnovem volnou. Nepřekážely mu mosty, lávky ani vzrostlá zeleň. Občané ale znovu prožívali hrůzu.Na 4 roky se Lichnov změnil na jedno velké staveniště.

"Od roku 1996 do roku 2002 jsme žili v obci na hromadách kamení, mezi stroji a stavebními dělníky. Nyní je vše za námi. Užíváme si klidu a pohody v nově vystavené, krásné obci," připomíná obec Lichnov povodňové události na svém webu.

"Děkujeme všem záchranářům, vojákům, pracovníkům krizovému štábu, stavebním firmám, investorům, projektantům, státním institucím a všem lidem dobré vůle, kteří přispěli finančním darem či jinou materiální nebo duševní podporou a pomocí k nápravě povodňových škod v naší obci," vzkazují Lichnováci.