29. srpen 1944, do konce 2. světové války zbývá ještě tři čtvrtě roku. Nad Ostravou a okolními městy se ten den rozezněly sirény oznamující letecký útok. To když spojenecká letadla bombardovala průmyslové podniky v Ostravě a Bohumíně, včetně vlakového seřadiště.

Bohužel ten den panovala nízká oblačnost, a tak se stalo, že některé bombardéry začaly shazovat bomby pozdě. Aby vůbec doletěly na svá mateřská letiště, musely se rychle otočit a přebytečného nákladu se zbavit.

Dechová hudba Slatina v Havířově.
OBRAZEM: Parkem se nesla píseň Dobrý den, majore Gagarine

A tak se stalo, že letecké pumy dopadly na území Dolní Lutyně, přesněji část Zbytky, a přímo zasáhly několik domů. Zemřelo 13 lidí včetně šesti dětí. Ve Waroschově lese, mezi Zbytky a centrem obce, jsou dodnes patrné krátery jako pozůstatek výbuchů americkým bomb.

Bratři výbuch nepřežili

Jedenáctiletá Drahuše v roce 1943, tehdy ještě Javorková, s bratrem Václavem, který při náletech zemřel.Zdroj: rodinný archiv D. AbsolonovéDnes šestaosmdesátiletá paní Drahuše Absolonová (na snímku s mladším bratrem Václavem, který při náletech zemřel), tehdy ještě Javorková, má ten den stále v živé paměti. Dobře si vybavuje, jak tehdy přišla ze školy a spatřila jen trosky rodného domu. Ale nejen to, při náletu přišla o dva mladší bratry a málem i maminku…

„Bylo krátce po jedenácté hodině a maminka vařila oběd. Kluci byli vedle v pokoji. Když se přiblížila letadla, maminka utíkala do sklepa. Při výbuchu zůstala zaklíněná v zárubních a zasypaná sutinami. Naštěstí ji vytáhli nezraněnou, jen s pohmožděninami. Bratři ale byli mrtví. Ládík neměl ani tři měsíce, Václavovi bylo něco přes tři roky,“ říká paní Drahuše.

Jak se tehdy vše odehrálo, ví z pozdějšího maminčina vyprávění. Když ohlásili nálet, šla stejně jako ostatní děti domů ze školy. Zastavila se ale u kamarádky, asi půl kilometru od jejich domu. Tam je také nálet a exploze bomb zastihl. Kdoví, možná si tím, že nešla hned domů, zachránila život. Rodina tehdy vlastnila asi 160 arů pole a jen na to prý onoho dne dopadlo 12 leteckých pum. Bratři, včetně toho, který se narodil po válce, jsou i s rodiči pohřbeni na dolnolutyňském hřbitově.

Práci s kamenem si užily i děti.
Malí i velcí objevovali v archeoparku kouzlo kamene

Přes šedesát obětí

V Dolní Lutyni zemřelo při náletu 29. srpna 1944 13 lidí, v nedalekém Bohumíně, při útoku na tamní chemičku dalších sedm, v ubytovně železáren dva. Válečný deník katovické Zbrojní inspekce oznámil svržení 15 bomb střední ráže na ocelárnu v Novém Bohumíně.

Hned další den, byl při bombardování vlakového nádraží v Bohumíně přerušen provoz na trati Do Chalupek, Hrušova i Těšína. Bomby dopadly na letecký kryt, v němž zahynulo dalších 13 lidí.

Oficiální záznam o odhozu bomb nad Dolní Lutyni zatím nebyl nikde dohledán. Všechny poznatky jsou od pamětníků. Německá strana bezprostředně po bombardování Bohumínska uvedla v tisku, že při této akci zahynulo 63 lidí.