V rámci odvolacího řízení potvrdil verdikt Okresního soudu v Ostravě z července loňského roku nad dvojicí mužů z Ostravy a Vsetínska. První z nich Jiří S. (53 let) z Ostravy dostal čtyřletý zákaz preparátorské činnosti a roční podmíněný trest.

Jeho známý ze Vsetínska, který si u něj některá zvířata nechal preparovat a doma přechovával exempláře chráněných zvířat, odešel s desetiměsíčním podmíněným trestem. Oba muži rozsudek přijali, státní zástupce ale rozhodnutí okresního soudu považoval za mírné a odvolal se ke krajskému soudu.

Ilustrační foto
Za prodej léků na internetu hrozí až dvanáct let vězení

Se svými argumenty neuspěl. „Krajský soud v Ostravě odvolání zamítl,“ uvedla mluvčí soudu Klára Krystynová.

DUSIL PTÁKY?

Jiří S., který patřil mezi známé regionální preparátory, u soudu nevypovídal. Lidé, s nimiž spolupracoval, jej líčili různě. Jedni o něm hovořili jako o zkušeném a vstřícném preparátorovi, další jako o zlatokopovi, který je zklamal a odvedl nekvalitní práci.

U soudu zazněla i vážná obvinění týkající se jeho ornitologických aktivit. Jeden ze svědků, který s ním prováděl kroužkování, uvedl, že Jiří S. některé odchycené a okroužkované ptáky nepouštěl zpět do přírody, ale údajně je dusil a schovával v autě.

„Zabíjel zvířata, která měl kroužkovat. Vůbec jsem to netušil. Hrozně mě rozčílilo, když jsem viděl mrtvé ptáky v kufru jeho auta. Nechápu, že se mohl takového pytláctví dopustit,“ prohlásil svědek.

Počítač místo razicích či dobývacích technologií, to je nové uplatnění Tomáše Hisema.
Nová šichta: Z horníka je programátor, dostane se i na plátna kin!

Jiří S. přechovával stovky exemplářů zvířat spadajících mimo jiné do kategorie kriticky a silně ohrožených druhů živočichů. Soud také konstatoval, že několik měsíců nelegálně provozoval preparátorskou dílnu v Ostravě-Vítkovicích.

Při domovní prohlídce u něj policisté zajistili řadu exemplářů. Byli mezi nimi například tetřev hlušec, tesařík alpský, vydra říční, krkavec, ale také exotická zvířata jako krajta zelená nebo hroznýš královský. Proti rozhodnutí ostravského krajského soudu již není odvolání.