Čtvrt století, tak dlouho je v naší zemi demokracie. Před pětadvaceti lety, 17. listopadu 1989 padl v tehdejším Československu komunismus a „revoluce" dostala název „sametová" neboť patřila k jedněm z nejmírumilovnějších vůbec. V Moravskoslezském kraji se bude letos čtvrtstoletí demokracie připomínat téměř ve všech městech.

Novojičínsko

Už dnes začíná program k 25. výročí „sametové revoluce" v Kopřivnici. V tamním kině Puls vystoupí od 18 hodin jedna z ikon listopadového převratu, Jaroslav Hutka. Během více než dvouhodinového koncertu představí svůj známý repertoár rozšířený o nové písně a moravské lidové balady.

Ve Frenštátě budou vítat i svatého Martina Frenštátské náměstí zaplní dnes a zítra tradiční Martinský trh. Kromě stánků s různým zbožím bude pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný program. Akce odstartuje dnes v pravé poledne. Na 17. hodinu je připraveno vyhlášení soutěže o nejlepší vařonku a až do 22. hodiny zahrají kapely Navalentym, Klika NJ Blues a RUM. Trh bude pokračovat i v sobotu, a to od 8 do 17 hodin. Kromě toho přijede v 10 hodin družina sv. Martina a svůj proslov pronese i starostka města. Chybět nebude ani vyhlášení výsledků soutěže o nejlepší recepturu na svatomartinskou husu. Zahrají také kapely Bakchus a FCM Radegast. 

Od zítřka do pondělí se v kině budou promítat filmy, které jsou s výročím revoluce tematicky spjaty.

„Vzpomínkové dny v kopřivnickém kině zahájí sobotní drama Hořící keř, které vypráví o následcích Palachovy oběti a počátcích normalizace v ČSSR. V neděli bude možné zhlédnout snímek Fair Play o řízeném dopingu sportovců a Příběh kmotra o člověku, který se od kšeftu s digitálkami vypracoval až na pozici šedé eminence české politiky. Pondělní filmy Olga a Magický hlas rebelky představí dvě výrazné osobnosti, které v minulém režimu neměly na růžích ustláno Olgu Havlovou a Martu Kubišovou," uvedla mluvčí kopřivnické radnice Lucie Petříčková a dodala, že vstup na všechny uvedené vzpomínkové projekce bude za zvýhodněnou cenu.

Hlavní část připomínky Dne boje za svobodu a demokracii se odehraje v pondělí . V 17 hodin začne vzpomínkové setkání u pamětní desky obětem komunismu, která byla loni přemístěna na fasádu ZŠ dr. Milady Horákové.

Po krátkém vystoupení školního sboru, ohlédnutí za událostmi let 1939 a 1989 a položení kytic k pamětní desce vyjde od školy dr. Milady Horákové průvod se svíčkami a lampiony. Ten pod vedením bubeníků zamíří po ulicích Obránců míru a Školní k nově zrekonstruované ZŠ Emila Zátopka, která bude právě v tento den oficiálně otevřena.

„Po slavnostním přestřižení pásky bude ve sportovní hale školy připraven koncert, punč a drobné občerstvení. Na koncertě vystoupí pěvecký sbor školy, kapela OGABA a Adéla Demlová. Děti se mohou těšit na drobné dárečky," doplnila Lucie Petříčková.

Krátké setkání u příležitosti státního svátku Dne boje za svobodu a demokracii chystají na neděli v Příboře. Setkání, které pořádá místní sdružení ODS, se uskuteční před budovou příborské radnice.

„Bude spojené se zapálením svíček a připomenutím pětadvaceti let od listopadových událostí v roce 1989," doplňují organizátoři.

Dění 17. listopadu si připomene také radnice v Novém Jičíně. Tamní starosta Jaroslav Dvořák položí už dnes kytici na pietní místo v Divadelní ulici před budovou městského úřadu.

Vzpomínková akce s názvem 25 let svobody se uskuteční v pondělí už od 10 hodin ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Setkání se koná u pamětní desky obětem komunismu na budově Základní školy Tyršova 1053 ve Frenštátě pod Radhoštěm.

„Promluví tam pracovník frenštátského muzea Martin Trubač a možná i někteří pamětníci," sdělil vedoucí frenštátského městského kulturního centra Marian Žárský.

Ostrava

Nová radnice

Nová radnice je jedním z hlavních symbolů Ostravy a patří k těm nejznámějším stavbám města. Na státní svátek 17. listopadu Ostravský informační servis připravil komentovanou prohlídku jejího interiéru a okolí. „Prohlídka bude začínat na Prokešově náměstí, odtud se vydáme do Komenského sadů, které byly svého času nejdelším parkem v Československu a které lemují nádherné reprezentativní prvorepublikové vilky. Prohlídka bude dále pokračovat do vnitřních prostor Nové radnice," láká na komentovanou procházku průvodce Jiří Šimon.

Návštěvníci se kromě povídání o vývoji radnice mohou těšit také na prohlídku běžně málo přístupných místností, zejména jde o Síň rady a Sál Zastupitelstva města Ostravy. Na Vyhlídkovou plošinu se půjde po schodišti, které se také otevírá pouze párkrát do roka.

Prohlídky se konají od 10 a 14 hodin. Cena prohlídky je osmdesát korun pro dospělé a padesát korun pro děti, studenty a seniory.

Retro průvod

Připomínku toho, jak to vypadalo před „sametem", si ukážou studenti Wichterlova gymnázia už dnes. Děti mají přijít oblečeni v tom, co najdou ve skříních po svých rodičích a prarodičích, aby si připomněli, jak vypadal běžný den ve škole v době vlády jedné strany.

Kulturní instituce

Ostravská kultura si 17. listopad 1989 připomene společně. Kulturní instituce zvou do divadel, klubů, kin a debatních sálů ke vzpomínkovým akcím, ale také k debatě o čtvrtstoletí svobody.

Divadla

Národní divadlo moravskoslezské, Antikvariát a klub Fiducia, Divadlo Petra Bezruče, Komorní scéna Aréna, Česká televize Ostrava, o. s. PANT, Educa24 agency, Knihcentrum Ostrava, Bílé divadlo Ostrava, Centrum kultury a vzdělávání Ostrava a Divadlo loutek Ostrava připravily k 25 letům svobody bohatý kulturní program, který zahrnuje setkání s pamětníky, divadelní představení, veřejné besedy a projekce filmových dokumentů, autorská čtení a pouliční divadelní produkce. Program potrvá až do 24. listopadu.

Divadlo Petra Bezruče (Orwell 1984), Komorní scéna Aréna (S nadějí, i bez ní), Divadlo loutek (Šaryk vzpomíná) uvádějí představení, která k debatě o principech totality a demokracie přímo vybízejí. Dramaturgie večera s diskusí herců a publika počítá. Educa24 agency v prostorách Divadla loutek uvede 17. listopadu od 15 hodin světově nejproslulejší hru Václava Havla Zahradní slavnost v nastudování učitelů a absolventů Wichterlova gymnázia. Knihcentrum Ostrava uvede 24. listopadu Edu Kriseovou, autorku jediného autorizovaného životopisu Václava Havla, která na něj bude vzpomínat při veřejném čtení a autogramiádě.

Opava: průvod, koncerty, divadlo

Opavané si pětadvacáté výročí 17. listopadu připomenou oslavami na Horním náměstí, lampionovým průvodem i studentskými koncerty. Program oslav začne v pondělí v 10 hodin vzpomínkovou pietní akcí s kladením věnců na náměstí Slezského odboje. Týž den v 17 hodin se uskuteční lampionový průvod centrem města. Ten začne na Horním náměstí, pokračovat bude přes Dvořákovy sady, sady Svobody a po Hrnčířské ulici zpět na Horní náměstí. Průvod povedou studenti v kostýmech a převlecích a hudebně bude akci doprovázet bubenický soubor. Na trase na účastníky čekají figuríny a živé sochy, které ztvární herci ze Slezského divadla. Lampiony si budou děti moct vyrobit samy ve Středisku volného času v Jaselské ulici v den konání průvodu, a to od 14.30 do 16.30 hodin. Za třicet korun děti dostanou potřebný materiál k výrobě lampionu.

Na průvod naváže vzpomínková akce na Horním náměstí, kde vystoupí pěvecký sbor Domino, zpěvák Jan Kryl, bratr známého Karla Kryla, a také písničkář Pepa Nos.

„Program jsme vybírali tak, abychom zaujali co nejširší spektrum veřejnosti, od pietní akce přes lampionový průvod až po vzpomínková setkání a hudební vystoupení," uvedla Magdaléna Hájová z kanceláře primátora. Návštěvníci budou mít také možnost si svíčky zakoupit přímo na náměstí a společně je při vzpomínkovém setkání zapálit.

O den později, tedy 18. listopadu, se od 17 hodin budou v Klubu Art slavnostně předávat Ceny 17. listopadu za rozvoj občanské společnosti. Po slavnsotním předávání bude následovat koncert studentských kapel.

Slezské divadlo uvede v neděli od 19 hodin premiéru hry Jana Lesáka a Natálie Preslové s názvem Plné ruce revoluce. Titul dramaturgie nasadila ke čtvrtstoletí od událostí konce roku 1989 a má být pohledem na známé události očima dětí účastníků listopadové revoluce. Autory zajímají nejen proto, že významně ovlivnila svět, ve kterém vyrůstali a ve kterém dnes žijí. Představí příběhy lidí, které jsou s ní spojené, takříkajíc z obou stran revolučních hrdinů i běžných lidí. Václava Havla ztvární Jakub Stránský, Alexandru Vondrovi dá podobu Michal Stalmach, Jiřím Křižanem bude Martin Valouch a Václava Klause představí Martin Táborský. Další postavy ztvární Kostas Zerdaloglu, Daniel Volný, Sabina Muchová a Šárka Vykydalová. Režii má Janek Lesák, výpravu navrhl Jan Brejcha a kostýmy Jana Jurčová.

Frýdecko-Místecko

Hasiči z Měrkovic opět připravují lampionový průvod ve znamení listopadových událostí roku 1989. „Zavzpomínejme společně na události, kterých jsme se přímo nebo nepřímo účastnili. Je to už 25 let! Zavzpomínejte a připravte si historky, které vážně i nevážně připomenou euforii té doby. Zahoďme ‚blbou' náladu dnešních dní a vraťme se o 25 let zpět. A to nejen v našich vzpomínkách, ale pokud někdo máte dobové ošacení, vyžeňte z něho moly a přijďte navodit atmosféru i svým oblečením. A to zdaleka není vše přiberte taky svíčky, které společně ve tvaru srdce rozsvítíme," uvedl za organizátory Radek Zdražil. Akce se koná v neděli 16. listopadu, sraz je v 17 hodin u zvoničky a nové kaple. „Máme připravený malý ohňostroj, kdo máte rachejtle, vezměte je s sebou. Průvod pak půjde Měrkovicemi do Pohostinství ve Dvoře," konstatoval Radek Zdražil.

Bruntálsko a Krnovsko

K blížícímu se 25. výročí „sametové revoluce" pořádá krnovská radnice výstavu fotografií „Krnované v listopadu 1989", zachycující průběh listopadových událostí v Krnově. Výstava nabídne fotografie, které fotografové Gustav Aulehla a Tomáš Vocelka pořídili během demonstrace u divadla 26. listopadu a generální stávky, která proběhla o den později, i na prvních jednáních Občanského fóra. Výstava je instalována na schodišti radnice a zhlédnout ji lze do konce listopadu. „Kromě toho, že město pořádá výstavu fotografií na radnici, my z krnovské organizace ODS pořádáme 21. listopadu ve Slezském domově společenskou akci Sametový večer, na které se bude vzpomínat na život před listopadem 1989 i po něm," doplnila krnovská místostarostka Renata Ramazanová.

Za komunistické totality byly okrajové hudební žánry interpretovány jako podvracení socialistické morálky a ideologická diverze Západu. Jejich příznivci byli zahnáni do undergroundu, obestřeného atmosférou konspirace a spiklenectví, kde se snažili vytvářet alternativní kulturu. Tuto atmosféru připomene v Holčovicích Undergroundový večer po 25 letech. V holčovickém Zájezdním hostinci se 15. listopadu setkají kapely Neřvi mi do ucha z Prahy, Munroe a Cocaine Party z Opavy a Krnovské trio.

Zpravodajové Deníku