Zároveň ale dodávají, že se snůška může 
v různých místech republiky i výrazně lišit.

Podle Miloslava Peroutky, člena republikového výboru Českého svazu včelařů, se dá ale říci, že celkově dopadla první snůška velmi dobře 
a nektarového medu bude letos na trhu dostatek.

„První snůška je vlastně ze všeho, co včely nanosily do úlů od počátku jara. Obsahuje nektar z pampelišek, ovocných stromů, vrb, jív i z toho, co včely nasbíraly na kvetoucích loukách," upřesnil Miloslav Peroutka s tím, že důkazem toho, že se včelám letos daří, je i to, že se rojí více než bývá obvyklé.

Ostravský včelař Jiří 
Toman uvedl, že průměrně vytočil 20 kilogramů medu 
z jednoho úlu. „Snůška byla ale místo od místa různá. Celkem mám 26 včelstev 
a řekl bych, že letos byla ta první snůška průměrná. Ani slabá, ale ani nijak výjimečná," doplnil Jiří Toman.

V prodejně Včelařského družstva APIS v Ostravě se podle něj v současnosti prodává zhruba kilogram medu za 163 korun.

Jan Rajsigl, který včelaří ve Slezské Ostravě, odpověděl, že med stáčel právě 
v uplynulých dnech. „Snůška je slušná, takže to letos zatím vypadá celkem dobře. Uvidíme, jak bude včelařská sezona pokračovat dále. Bude opět hodně záležet na počasí," doplnil Jan Rajsigl.

Podle Miloslava Peroutky po vytočení první snůšky čekají chovatelé, až včely nanosí do úlů nektar z kvetoucích akátů. Jak zkušený včelař ale dodal, to pochopitelně platí jen pro oblasti, kde akáty rostou.

Nakonec by měla následovat takzvaná medovicová snůška. „To je vlastně označení pro lesní med. Včelaři pak vytáčejí, co včely nanosí z jehličnanů i listnatých stromů, například z lip. Nektar ale mohou nanosit například i z malin i všeho dalšího, co právě kvete. 
U medovicové snůšky ale platí dvojnásob, že velkou roli hraje počasí. Pokud 
v tom období například hodně prší, déšť sladké látky ze stromů smyje a snůška pak bývá slabá, pokud vůbec nějaká," dodal Miloslav 
Peroutka. Med z medovicové snůšky by podle něj mohli včelaři stáčet zhruba za měsíc.