„Prý měli kontrolu z hygieny, která jim zakázala takto chleba prodávat, protože pak by ho museli označit etiketou se složením výrobku a dalšími náležitostmi. To mě dost mrzí, protože více chleba nespotřebuji a ten balený přímo ve výrobě mi nechutná," popsal pan Ludevít Pallo. Pravidla v této prodejně ho udivila o to víc, že v sousedství takto zabalený dělený chleba běžně prodávají.

„Údajně ještě neměli kontrolu, až prý přijde, taky s tím budou muset skončit. No nepřijde vám to divné?" kroutí hlavou muž.

A jak to s chlebem vlastně je? Redakce požádala o vysvětlení krajské hygieniky. Mluvčí Krajské hygienické stanice v Ostravě Radim Mudra ale odpověděl, že hygienici s tímto případem zřejmě nemají nic společného. „Požadavky na prodej potravin a jejich značení jsou uvedeny v zákoně o potravinách. Dozor nad dodržováním jím stanovených požadavků je v kompetenci Státní zemědělské a potravinářské inspekce."

To potvrdil i mluvčí tohoto úřadu Pavel Kopřiva. Konstatoval ale, že není důvod, aby se chléb nemohl prodávat tak, jak je čtenář Deníku zvyklý. „V zásadě rozdělujeme pečivo na balené a nebalené, pro každé platí určitá pravidla pro značení. Případ čtenáře se týká nebaleného pečiva, o němž musí podle vyhlášky zákazník mít informaci bezprostředně na prodejním pultu, to znamená na cedulce na regálu. To platí i pro pečivo, které je v prodejně porcováno, krájeno a poté zabaleno. Takto dělený a balený chléb tedy nemusí mít kromě označení na pultu další etiketu," vysvětlil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.