Armáda podle slov premiéra Andreje Babiše v sobotu rozvezla do nemocnic a záchranným službám zhruba 51 tisíc respirátorů. Do ostravské fakultní nemocnice dorazilo pro potřeby regionu celkem 1560 respirátorů.

Ostravská fakultní nemocnice (FNO) zřídila dočasnou odběrovou ambulanci pro pacienty, kteří mají podezření, že se nakazili novým koronavirem (COVID-19). Lidé můžou navštívit odběrové místo na základě doporučení hygienika, 14. března 2020 v Ostravě.
Koronavirus: Moravskoslezský kraj se drží! Málo má jen respirátorů

Respirátory budou distribuovány bezplatně, klíč k jejich rozdělování stanovilo Ministerstvo zdravotnictví. Z první dodávky dostane Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) 90 respirátorů třídy FFP2 a 300 FFP3. Zbytek se bude distribuovat krajským zdravotnickým zařízením a zdravotnické záchranné službě.

„Musím potvrdit že jsme obdrželi pouze 1200. Na základě intervence u ministra Vojtěcha nám bylo přislíbeno dalších 2000. Policie vypomůže 1000. Považuji tento způsob zajišťování ochranných pomůcek za nepřijatelný,“ uvedl v sobotu odpoledne na sociální síti Twitter hejtman MS kraje Ivo Vondrák s tím, že hodlá dále jednat.

Hejtman Ivo Vondrák
Hejtman Vondrák: V kraji chybí 40 tisíc respirátorů, stát dodá 10 tisíc

V oficiálním prohlášení prohlásil: „Po Praze a Jihomoravském kraji jsme třetí kraj s největším počtem zdravotnických pracovníků. Očekávali jsme logicky také větší počet respirátorů v první zásilce, aspoň 5 tisíc kusů, které nutně naši poskytovatelé zdravotních a sociálních služeb potřebují,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák s tím, že po komunikaci se Správou státních hmotných rezerv, by mělo být ještě dnes pro potřeby Moravskoslezského kraje do FNO doručeno 2 000 respirátorů třídy FFP3.

„Je bohužel jasné, že dodané zboží zdaleka nemůže uspokojit potřebu. Věříme, že na základě sdělení vlády se v příštím týdnu situace výrazně zlepší,“ řekl hejtman Ivo Vondrák.

Online reportáž

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník