Sám provozovatel ostravského papírnictví Zdeněk Mikeska, který má svůj obchod se školními pomůckami připraven již od konce června, doporučuje rodičům v klidu nakoupit školní potřeby včas, kdy má obsluha na rodiče s dětmi více času a prostoru.

Jenže většinou se to tak neděje. Zdeněk Mikeska přirovnává nákupy školních potřeb k vánočním nákupům.

Ilustrační fotoZdroj: DENÍK/Petr Šimr„S blížícím se koncem prázdnin návštěvnost papírnictví prudce stoupá, snažíme se posilovat směny a neubrat na kvalitě obsluhy. Je to podobné jako s nákupem vánočních dárků. Někteří lidé nakupují vánoční dárky v průběhu roku, největší nápor je však v kamenných obchodech v posledním předvánočním týdnu,“ říká Zdeněk Mikeska.

Podle něj ovšem také velmi záleží na tom, kdy třídní učitelé předají dětem či rodičům seznamy s požadovanými pomůckami.

„Někteří učitelé tak učiní již na konci školního roku, v tomto případě doporučuji nákup kdykoliv během prázdnin. Někteří učitelé posílají e-mailem rodičům seznam týden před začátkem školního roku, v tuto dobu už bývá naše papírnictví vytíženější, ale stále je ještě čas a prostor na poměrně klidný nákup,“ říká.

Neznámý vandal ve Frenštátě pod Radhoštěm poškodil pomník Josefa Jandy.
Z ruin je zase krásný pomník

Poslední skupina učitelů předává seznamy až první školní den a rodiče musí nakoupit školní pomůcky až v prvním školním týdnu.

„Rodičům, kteří dostávají seznamy pozdě, doporučuji nakoupit v průběhu měsíce srpna alespoň základní část školní výbavy, a to tužky, pera, vodové barvy, temperové barvy, pravítka – i bez seznamu, na základě jejich vlastních zkušeností ze školních nákupů z minulých let,“ radí Zdeněk Mikeska.

Výše zmíněné seznamy pomůcek pro první ročníky základních škol občas obsahují i specifické výtvarné potřeby, například olejové pastely, prašné křídy či uhly, které se používají spíše ve vyšších ročnících.

„V těchto případech upozorňujeme rodiče, aby před zakoupením zkonzultovali nutnost koupě s učiteli,“ upozorňuje Zdeněk Mikeska.

Ilustrační foto
Výbuch kotel těžce popálil muže z Novojičínska

GUMOVATELNÁ PERA

Klasická plnicí pera na inkoust a zmizík se podle Mikesky dneska již nepoužívají. Nahradila je gumovatelná pera, která obsahují na konci pera speciální gumovou hmotu.

Ta je schopna smazat chybně napsaný text, který lze přepsat. Kromě modré je lze pořídit také v červené, černé, růžové, tyrkysové, fialové, oranžové, hnědé a zelené barvě.

Ostrá mezinárodní prověrka před zářijovým startem extraligy čeká na kopřivnické házenkáře už tento pátek a sobotu na vlastní palubovce.
Posílená Kopřivnice hostí atraktivní mezinárodní turnaj

KOLEKCE S JEDNOTNÝM MOTIVEM

Aktovka, penál, box na sešity, sáček na přezůvky, zástěrka do výtvarné výchovy, podložka pod psací stůl – a to vše s totožným motivem.

„To je to, po čem většina malých školáků touží. U dívek vítězí motivy Ledové království, kočky, koťata, psi, štěňata a koně. U chlapců jsou nejoblíbenější motivy Spiderman, Mimoni, Cars, auta, motorky a také sportovní motivy – například kolekce Jaromír Jágr, Real Madrid, FC Barcelona,“ říká Zdeněk Mikeska.

Co byl měl obsahovat penál ● gumovatelné pero (popř. plnicí pero), u vyšších ročníků kuličkovou tužku
● Dále: tužky číslo 1, 2, 3, eventuálně 4, pastelky, fixy, pryž, ořezávátko, zvýrazňovač

Představení kosterního modelu mamuta srstnatého v Zoologické zahradě Ostrava 15. srpna 2018.
Ostravská zoo odhalila model mamutí kostry

ZDRAVÉ LÁHVE

Tzv. zdravé láhve lze koupit o objemu 0,5, 0,7 a jeden litr.

„Zdravá láhev je unikátní český výrobek. Je vyrobena z polypropylenu určeného pro lékařské a farmaceutické použití. Láhev neobsahuje ftaláty ani změkčovadla a je bez tradičního plastového zápachu,“ říká majitel papírnictví.

Je vhodná i pro horké nápoje, do myčky, lze ji používat v mikrovlnce, je možné ji vyvařovat.

MARTINA RIEMLOVÁ

Ilustrační foto.
Opravy rondelů letos nebudou. Nový Jičín ale stejně neminou