„Je obtížné shrnout mou pozici do názvu pracovní pozice. Dělám terénní monitoring, částečně se věnuji osvětovým pracím, dělám koordinátora vlčích hlídek, takže má činnost je různorodá," vypráví Leona Machalová. Její práce se také odvíjí od toho, na co má zrovna Hnutí Duha projekt. Řada aktivit je totiž financována z různých grantů.

Sedmadvacetiletá ekoložka bydlí ve Skalici u Frýdku-Místku, což znamená, že to nemá daleko do Beskyd. Operativně tak může vyrážet do terénu a mapovat stopy velkých šelem, kterých v Beskydech kvůli pytlákům ubývá.

S dobrovolníky hlídek také na vybraná místa umisťuje fotopasti. „Letos zdokumentovaly krásný příběh jedné šťastné rysí rodiny," popisuje Leona Machalová. V únoru se díky fotopastím podařilo nafotit rysí pár při jarním páření. „Jsou to jedinečné okamžiky v životě rysů, kdy na chvíli opustí svůj samotářský život a pohybují se několik dní spolu. O to větší byla naše radost z pořízených snímků, když fotopast v červenci znovu zachytila rysici Lenku. Ani tentokrát nebyla sama, provázela ji dvě rysátka, která se měla velice čile ke světu," říká pracovnice Hnutí Duha.

Do olomoucké pobočky ekologické organizace přišla na začátku vysokoškolského studia před osmi lety. Teď je to pro ní zaměstnání na plný úvazek. Divoká příroda a velké šelmy podle ní mohou připravit dobrovolníkům vzácnou odměnu v podobě zážitků a zkušeností, které se nedají prožít ani získat u monitoru. „Měla jsem to štěstí, že jsme s přítelem potkali v Kysuckých Beskydech vlky. Takové setkání je výjimečné, je to zážitek na celý život," dodává Leona Machalová.