„Už zase?“ zlobí se průvodkyně Martina na pána venku před ohradou. Ten pro potěšení malé holčičky (dcerky či vnučky) dává kozám v ohradě rohlíky. To je v nouzovém stavu sice jediný možný, v žádném případě však vhodný kontakt se zdejšími zvířátky. S nezodpovědným krmením se totiž potýkají ve Skalce Family Parku dnes a denně. Lidé hází němým tvářím pečivo či zeleninu dokonce přes plot z pole.

Záchranná stanice Pavlov na Vysočině přichází s novým konceptem pomoci
Jarní mláďata si v přírodě poradí. Lidská pomoc je naopak zabíjí

„Nijak jim tím nepomáhají, krmení tady máme dost,“ nechává se slyšet průvodkyně. Návštěvníci, nenávštěvníci, na potravě pro zvěř se stejně jako na nákladech na ošetřování, veterinární péči či úpravy ve výbězích šetřit nedá… a také nešetří. Provoz minizoo na Skalce, fungující třetím rokem, vyjde v průměru na sedmdesát tisíc korun měsíčně. Sponzoři či donátoři? Nejsou! Zřizovatel? Taky ne!

Přesto má soukromé zoo (v areálu čítajícím spoustu jiných atrakcí pro malé, ale i velké) slušnou obsazenost: Kozy a ovce – kontaktní zvířata pro děti – minikoníci, lamy, krocani, králíci, mufloni, bažanti, morčata, nandu, klokani, perličky, andulky, čtyři prasata kune-kune i divočák. „Máme také malá kůzlata, právě rodí jedna ovečka,“ popisuje Martina. Jehně si však dává načas, při focení ještě není na světě.

Skalka Family Park v Ostravě-Porubě platí za vyhlášené místo pro zábavu a odpočinek, do zdejší minizoo se však nadále nesmí.Skalka Family Park v Ostravě-Porubě platí za vyhlášené místo pro zábavu a odpočinek, do zdejší minizoo se však nadále nesmí.Zdroj: Deník/Radek Luksza

Děti chtějí vidět zvířátka

„Nemyslete si, že ani těm zvířatům kontakt s lidmi nechybí,“ uvádí průvodkyně. S tím, že minizoo na Skalce vloni přerušuje provoz nejprve od března do června. Následuje letní sezona zachraňující alespoň částečně díky zájmu veřejnosti situaci. A od prosince opět přicházejí zpřísnění opatření proti čínské nákaze i její uzavření. Až do současné doby… a kdovíkdy ji vláda umožní znovu zpřístupnit.

Krokodýl Dandouš v dočasném útočišti v garáži Beštových v Klopině.
Má doklady a dobré bydlo? Krokodýl z Klopiny absolvoval úřední kontrolu

„Děti tady fakt venku pláčou,“ poznamenává ošetřovatelka. Skalka Family Park je totiž veřejnosti přístupný areál – ohrazená je právě pouze minizoo – kde každý den přijíždí nebo přichází spousta lidí. Ochotných dát za vstup ke zvířátkům za dospělého stovku, za dítě sedmdesát korun. Místo toho se mohou dívat zpovzdálí (ne krmit!), případně si vybrat cosi ve výdejním okénku se slušnou nabídkou.

Pod kopcem se vzniká nová atrakce v podobě modelu lodi. Přímo v minizoo pak budují chlívek pro kozy, rozšiřují ohrady pro drůbež, připravují travnaté výběhy pro pastevní sezonu, zkvalitňují herní či relaxační zónu. „K té patří i ojedinělé rozsáhlé bludiště, kde může zabloudit klidně i dospělý,“ zakončuje Martina. Zdejšího maskota, dinosaura Skaláčka, vypouští z brány jen na ukázku, bez publika.