Podle vedení rožnovského skanzenu se na nižší návštěvnosti podepsalo chladné a proměnlivé jarní počasí a především loňská velikonoční sněhová kalamita. „Postihla region právě během velikonočního víkendu. Tento program přitom patří v muzeu dlouhodobě, společně s vánočním jarmarkem, k jednomu z nejvíce navštěvovaných," vysvětlil nižší čísla ředitel skanzenu Jindřich Ondruš. Vliv na počty návštěvníků měla také letní extrémní vedra. Nebyl však tak velký.

Přes uvedené je ředitel Valašského muzea s téměř čtvrtmilionovou návštěvností spokojený. „Ukázalo se opět, které pořady patří k těm nejvíce oblíbeným. Kladně byly přijaty i některé novinky, například pořad Myslivosti zdar!," uvedl Jindřich Ondruš. Absolutně nejvyšší denní návštěvnost zaznamenali v muzeu o vánočním jarmarku v sobotu 14. prosince, kdy areály muzea navštívilo na jedenáct tisíc lidí.

Zajímavá je i věková skladba návštěvníků. Téměř třicet procent tvořily děti do 15 let. „Proto se letos budeme snažit vybrané pořady více zaměřit a přitáhnout tak do muzea i menší návštěvníky," řekl Ondruš.

Co se návštěvnosti jednotlivých areálů týče, kroky pětašedesáti procent lidí směřovaly do Dřevěného městečka.

Tady se také koná převážná většina akcí a je zároveň pohodlně přístupný pro všechny. Čtvrtina návštěvníků připadá na největší areál Valašské dědiny a zbylá desetina na nejmladší areál Mlýnské doliny, který je otevřen sezonně od května do září.

Do rožnovského skanzenu vloni zavítal také Tomáš Pavelka ze Vsetína. Z nabízených pořadů si vybral ten nejnavštěvovanější vánoční jarmark. „Do muzea jezdím nepravidelně, ale na tomto jarmarku už jsem byl několikrát. Je to sice mumraj, ale vždycky přivezu něco pěkného pod stromeček," řekl Tomáš Pavelka.

Sympatickou návštěvnost vloni zaznamenaly také další turistické cíle na Valašsku. Například unikátní mechanický betlém, který je hlavním lákadlem Horní Lidče. Rozměrné dílo si přišlo prohlédnout na dvanáct tisíc lidí. „Největší zájem byl v období Vánoc. Jen za prosinec přišly více než čtyři tisíce návštěvníků," uvedl starosta Horní Lidče Josef Tkadlec s tím, že bylo nutné prodlužovat otevírací dobu či opakovat projekce, které jsou součástí prohlídky betléma.

Josef Tkadlec také upozornil, že v celkové návštěvnosti nejsou promítnuty školy a školky, kterých vloni k hornolidečskému betlému zavítalo pětatřicet. V roce 2012 byla návštěvnost betléma ještě o tři tisíce vyšší. „Tehdy to ale byla novinka, proto ten zvýšený zájem," vysvětlil Tkadlec.