Vodohospodáři přitom spolupracují s Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje (HZS). Záchranné prvky mají usnadnit právě jednotkám hasičů případnou záchranu tonoucích osob.

„Návrh rozmístění pevných záchranných prvků je u každého objektu individuální a je proveden po prohlídce objektu a jeho posouzení z hlediska možnosti provedení záchrany jednotkou HZS. Pevné prvky jsou tvořeny nerezovými skobami osazenými do konstrukce opevnění po obou stranách v celé délce objektu. Tyto skoby mají únosnost až 5 tun, která vyplývá z požadavků hasičů,“ upřesnila mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Jak dodala, další prvek tvoří ocelový stojan s informačním panelem, který upozorňuje na rizika spojená s využíváním objektu k rekreačním účelům (koupání, sjíždění, atd.).

Beats For Love a Fatboy Slim.
V Ostravě začal festival taneční hudby Beats For Love

Obsahuje také informace pro laickou záchranu a identifikační údaje objektu (název toku, název objektu a jeho říční kilometráž a souřadnice GPS).

„V roce 2015 proběhlo pilotní zabezpečení tří spádových objektů na řece Ostravici ve Frýdlantu nad Ostravicí. Zmíněné objekty byly vybaveny výše uvedenými pevnými prvky a stojany s informačními cedulemi. V roce 2016 poté proběhlo zabezpečení spádových objektů na řece Opavě (spádový stupeň Děhylov, jez Jilešovice) a na řece Odře (jez Bernartice). V letošním roce bude zabezpečen jez Hrabová na řece Ostravici a jez Podhradí na řece Moravici,“ uvedla dále mluvčí Povodí Odry s tím, že jez v Podhradí je vodácky významný objekt, proto se počítá s osazením dalších bezpečnostních prvků jako je lanové zábradlí pod jezem a stupadla pro umožnění přístupu hasičů do prostoru pod jezem, případně naopak pro umožnění výstupu tonoucí se osoby z nebezpečného prostoru. 

K TÉMATU

Ve spolupráci se Statutárním městem Ostrava zabezpečili vodohospodáři i Jamborovy prahy na Ostravici (na snímcích ve fotogalerii) v centru města, a to výstražnými cedulemi a záchrannými házecími prostředky. Další objekty, na kterých dojde k osazení zmíněných prvků, budou vybrány po domluvě hasičů, kteří vedou statistiku zásahů na jednotlivých objektech, a také ve spolupráci s jednotlivými provozy Povodí Odry.

Ilustrační foto
Státní svátek v centru Ostravy: poloprázdné ulice, kavárny i zavřené hospody