„Upozornění na smog jsme vyhlašovali v pondělí ráno, letos už počtvrté. Rodiče se o tom dozvídají na nástěnkách,“ říká Dana Lérová, ředitelka školky. Tu i s odloučeným pracovištěm navštěvuje 104 dětí z obvodu považovaného za nejzaprášenější v celé Ostravě.

„Smog-, a pak také silný mráz-, znamená, že s dětmi zůstáváme ve třídách, mají náhradní program, hrají si, tvoří… Jinak každodenně bráváme třídy ven,“ uvádí ředitelka s tím, že v tomto období jedna z kolegyň poctivě vyhledává každé ráno informace o rozptylových podmínkách.

Vzhledem k míře znečištění ovzduší v Radvanicích a Bartovicích aktualizují smogovou situaci ve školce už řadu let. „Do třídní knihy zapisujeme, že jsme kvůli smogu zůstali vevnitř,“ pokračuje Lérová s tím, že letos to není snad kvůli předchozím větrným dnům natolik zlé jako vloni.

Tragická nehoda na Opavské ulici ze směru z Poruby na centrum. Auto srazilo dívku a starší chodkyni, která zraněním podlehla.
Na přechodu smrti v Porubě budou semafory. Mohly být už před 14 roky!

Učitelky mají zkušenosti, že rodiče posílají děti do školky smog nesmog (výjimkou jsou pochopitelně malí marodi). „V každé třídě máme nejméně jednu čističku vzduchu pořízenou obvodem. A ten i město našim dětem také platí až čtrnáctidenní ozdravné pobyty,“ říká ředitelka.

PROGNÓZY JSOU NIC MOC…

Radvanická MŠ ve školním roce 2018/2019 na smogovou situaci reaguje desátým dnem. A ten dnešní bude asi jedenáctý, protože meteorologové dvakrát optimistické výhledy nehlásí. „Zasáhla nás totiž tlaková výše s inverzním charakterem,“ konstatuje Marie Labajová.

Ta slouží na meteorologické stanici v Porubě, kde zjišťují jen slabý vítr od jihu. „V dalších dnech se začne stáčet na severovýchod až východ. Prognózy moc zlepšení nepředpovídají,“ míní. Upozorňuje však, že Ostrava je na tom ještě dobře ve srovnání s Karvinou či Věřňovicemi!

HUTĚ I TEPLÁRNY OMEZUJÍ PRÁCE

Opatření kvůli smogu přijímají i podniky, a to nejen ocelářské. Od neděle platí ve Veolii Energie ČR omezení při manipulaci s uhlím na skládkách a při najíždění i odpojování kotlů. „Týká se to elektrárny v Ostravě-Třebovicích a tepláren Karviná a ČSA,“ sděluje její mluvčí Jana Dronská.

Smogová situace 21. ledna 2019 v Ostravě.
Ovzduší se v úterý pročistilo od prachu jen dočasně

Hlavním palivem, jak připouští, je sice černé uhlí, plyn a stále více také biomasa, nicméně výrobu tepla prý není zapotřebí regulovat. „Je totiž ekologizovaná. Dodávky tepla domácnostem ani dalším odběratelům neohrozí ani dále přetrvávající problémy se smogem,“ dodává mluvčí.