O této nekalé praktice se tento týden hovořilo u Okresního soudu v Ostravě. V roli obžalovaného se ocitl dvaačtyřicetiletý majitel autobazaru z Ostravy, který před časem prodal zájemci ze Slovenska auto značky Fiat, u kterého výrazně snížil počet najetých kilometrů. Vozidlo mělo nefunkční tachometr, obchodník ale dobře znal reálný stav.

Radnici v Rýmařově poničil výbuch.
Muž podezřelý z bombového útoku v Rýmařově skončil na psychiatrii

PODEZŘENÍ

Cizinec zaplatil přes pětaosmdesát tisíc korun a fiatem odjel na Slovensko. Později ale pojal podezření, že něco není v pořádku. Zamířil do autoservisu, kde se dozvěděl nepříjemnou pravdu. Auto mělo místo garantovaných 200 tisíc kilometrů najeto 511 tisíc kilometrů. Z údajů z technického průkazu následně zjistil posledního vlastníka, kterého kontaktoval. Ten mu informaci o počtu kilometrů potvrdil.

Slovák se vrátil do Ostravy s tím, že byl podveden, a chtěl od smlouvy odstoupit. To ale majitel autobazaru odmítl. Následovala hádka a přivolání policie.

Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích. Ilustrační foto.
Baník Ostrava versus Opava. Lístky na slezské derby jsou již v prodeji!

VINEN

„Jsem vinen. Je mi to líto, chci to už mít za sebou,“ prohlásil u hlavního líčení obžalovaný muž, který pak využil svého práva a odmítl vypovídat.

Soud mu nakonec za podvod vyměřil podmíněný dvouletý trest, který odložil na zkušební tříletou lhůtu. Uložil mu také tříletý zákaz podnikání v maloobchodě s motorovými vozidly a příslušenstvím. V souhrnném trestu se odrazilo i dřívější mužovo odsouzení pro stejný trestný čin, tedy lhaní o stavu tachometru.

Verdikt není pravomocný, obžalovaný se proti němu odvolal.

Crashtest místostarostky ostravského obvodu
VIDEO: Crashtest ostravské političky. Co všechno lze zamést pod koberec?

Jak ověřit stav tachometru?

K ověření stavu tachometru lze využít placené i neplacené služby. Ministerstvo dopravy na stránkách www.kontrolatachometru.cz zpřístupnilo volnou databázi s údaji o stavu tachometrů aut z poslední technické kontroly. Stačí zadat VIN.

„Lidé kupující ojetý vůz si tak budou moci ověřit, zda u něj nebyl snížen počet najetých kilometrů. Úřad tímto krokem reagoval na častý nešvar při prodeji ojetých aut v Česku, kterým je přetáčení tachometrů, jímž se nekale zvyšují ceny prodávaných vozidel,“ uvádějí odborníci z ministerstva dopravy. Prověření vozidla, včetně zjištění jeho historie, nabízejí i komerční weby a firmy. Tyto služby jsou ale zpoplatněny.

Mateřská škola Adamusova 7, Ostrava
Deník představuje: MŠ Adamusova v Ostravě-Hrabůvce