Okresní soud ve Frýdku-Místku poslal v sobotu dvojici údajných pachatelů, z nichž jeden byl v době činu mladistvý a druhému je osmnáct let, do vazby. Třetí je vyšetřován na svobodě, protože podle státního zastupitelství hrál v případu jen okrajovou roli.

Podezřelí ze zapálení historického kostela v Gutech u Třince.
Soud uvalil vazbu na dva mladíky podezřelé z podpálení kostela v Gutech

Podle vyjádření mladíka, který v sobotu postával u okresního soudu, jde o nepochopitelný případ. Dva ze tří možných pachatelů znal totiž osobně a nikdy prý neměli žádné problémy, které by nasvědčovaly, že by mohli vykonat takový čin. Dokonce se ve škole učili lépe než průměrní žáci. Ovšem u obviněného osmnáctiletého muže, který se k soudu dostavil o holi, se v průběhu dospívání začala projevovat vzácná nemoc.

Následky požáru dřevěného kostela v Gutech.
Kostel vyroste znovu. Dřevo dodá biskupství ze svých lesů

Podle informací Práva jde o Friedreichovu ataxii, což je nevyléčitelné degenerativní onemocnění nervové tkáně v oblasti mozečku, který řídí motoriku a rovnováhu. Nemoc má mít na svědomí špatnou koordinaci pohybu. A právě ona mohla hrát roli na vzniku psychické nepohody mladého člověka, který se následně uchýlil k činu, kvůli němuž shořel dřevěný kostelík z 16. století. „Myslím si, že je to určitý vzdor proti církvi. Maminka ho vedla k pobožnosti, vždyť i ministroval,“ uvedl soused podezřelého, který se dle svých slov do kůže nemocného člověka dokáže vžít. „Víte, já už jsem starý a vím, co to je být nemocný. Dokážu se do situace mladíka vžít, rozhodně bych ho potrestal za to, co udělal, ale ne takovým způsobem, jaký mu hrozí,“ vcítil se soused.

Obviněný přitom pochází ze spořádané rodiny. „Maminka je silně věřící, jeho otec myslím ne, ale žije spořádaně a vede úspěšně vlastní firmu,“ pokračoval soused s tím, že mladík pochází z pěti dětí.

„Známe ho od vidění. Nikdy s ním žádný problém nebyl, vždyť i jeho rodina je věřící,“ uvedli vrstevníci obviněného z obce na Frýdecko-Místecku. Příbuzní mladíka se vzácnou nemocí, který je zadržený ve vazbě, jsou ale z případu natolik šokováni, že se o něm bavit nechtějí.

„Promiňte, k případu se nechci vyjadřovat,“ řekl jeho otec.

Obviněný pojmenoval svou profilovou fotografii na sociální síti facebook, kde má na sobě tričko s vulgárním nápisem, příznačným názvem Z pekla. Kostelík sice pravděpodobně osobně nepodpálil, protože měl v době činu zůstat sedět v autě kamaráda z Ostravy, ale věděl o něm, proto mu hrozí vysoká trestní sazba 10 až 15 let odnětí svobody.