Obec v pohornickém prostředí žila za běžných časů bohatým kulturním a společenským životem a lidé se tu těší, až se toto opět vrátí. Staříč ale stojí také za návštěvu. Turista tu na vlastní kůži zažije například hornické prostředí v oblíbené Cvičné štole, Staříč láká i cykloturisty a dále nabízí nejen krásnou rozhlednu a podhorské prostředí blízkých Beskyd.

Projděme se nejprve historií Staříče

První zachovaná písemná zmínka o obci je z roku 1258, avšak nálezy z roku 1906, (střepy baňatých nádob se zbytky popela a kostí), které byly vyorány na poli “Radlice” zdejším rolníkem Karlem Prokopem potvrzují, že území obce bylo již dříve obydleno. Původ jména osady Staříče odvozuje Prof. Vincenc Prasek od osoby zvané Stařek neb Stařík.

Obec Staříč, březen 2021.Obec Staříč, březen 2021.Zdroj: Deník/Jan Smekal

První zmínka o škole je z roku 1582 a v roce 1877 byla vystavěna nová budova školy, v roce 1890 postavena Hasičská zbrojnice a založen sbor hasičů, roku 1911 založena Tělocvičná jednota SOKOL, roku 1901-1902 provedeny francouzským podnikatelem Chanovem průzkumné vrty – to byl prvopočátek těžby černého uhlí. Kostel je zasvěcen památce “Nalezení Svatého kříže”, stál už v 16. století. Roku 1757 byla zbudována věž, v roce 1852 přistavěna kaple a v roce 1896 byly instalovány první varhany.

Staříč do loňska žila bohatým kulturním a sportovním životem. Kalendář akcí v obci byl pokaždé plný akcí spolků nebo obecních. Už rok jsme v tomto omezeni opatřeními. Lidé nepřestali být družní, vnímaví a solidární, ale čekání na návrat ke stavu alespoň podobnému normálu je příliš dlouhé a na náladě lidí se to viditelně podepisuje. Trápí nás nárůst tranzitní dopravy přes obec a bezohlednost řidičů aut a motorkářů, kteří si myslí, že jsou nesmrtelní. Nejen o těchto tématech hovoří starosta Staříče Libor Macháček v rozhovoru pro Deník. Čtěte ZDE.

Strarosta Staříče Libor Macháček, březen 2021.Starosta Staříče Libor Macháček, březen 2021.Zdroj: Deník/Jan Smekal

Budova fáry je z konce 18. století, památník Svatý kříž byl věnován padlým v 1. a 2. světové válce. Mezi památné stromy patří lípa srdčitá a dub letní. Chráněným územím je “Kamenná”, kde se vyskytuje len žlutý, na levém břehu potoka Řepník objevíme rašeliniště.

V obci najdeme lom místního kamene a pískovnu. Ve Staříči se v roce 1939 narodil hudební skladatel prof. Milan Báchorek. Obec patří k povodí Olešné a Ondřejnice. Protékají jí potoky: Staříčský (středem obce), Vodičná, Řepník (výskyt čolků), Biskupec, Košice, Kočbach, Důlek, Křibec, Poducný Hlubočná a Toborník, jsou tu rybníky Sudrův Markův a Kublův.

Obec Vojkovice.
Deník na návštěvě. Podívejte se, jak se žije ve Vojkovicích, v podhůří Beskyd

Na území obce je i část Brušperské přehrady. Přes potoky jsou čtyři mosty, jeden brod a sedmnáct lávek. Rozloha obce je 1896 ha, katastrálně sousedí s městem Frýdek-Místek, obcí Fryčovice, městem Brušperk a obcemi Paskov, Žabeň a Sviadnov. Území katastru je členité a je tvořeno předhůřím Beskyd. K význačným zeměpisným bodům patří “Kamenná Okrouhlá a Strážnice”, z nichž jsou daleké výhledy do okolí. Katastr obce patří do mírně teplé klimatické oblasti s průměrnými dešťovými srážkami a s obdobnými podmínkami jako v sousedních obcích. (zdroj: www.obec-staric.cz)

V současnosti je mu smutno z toho, v jakém útlumu je kulturní život. „Nezbývá mi nic jiného než se dívat, jak je zrovna venku. Pouštím si hodně muziky. Hlavně prostřednictvím televizního programu Mezzo, na kterém je slyšet cokoliv. Kupodivu i česká hudba. Když už máme s manželkou politiky po krk, tak si pustíme Mezzo, u kterého vydržíme hodně dlouho,“ uvedl Milan Báchorek, který momentálně žije skladbami mladých autorů, a sice jako člen poroty soutěže s názvem Generace. Milan Báchorek patří mezi významné rodáky Staříče. Více o tomto sbormistrovi a významném hudebním pedagogovi, který stál i v čele Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, čtětě ZDE.

Sbormistr a hudební pedagog ze Staříče Milan Báchorek.Sbormistr a hudební pedagog ze Staříče Milan Báchorek.Zdroj: Deník/Jan Smekal

STAŘÍČ V DATECH

První zmínka: 1258
Počet obyvatel: 2217

Významné osobnosti: Milan Báchorek (*1939), hudební skladatel

Zajímavosti:
Na území Staříče je i část Brušperské přehrady. Přes místní potoky vedou čtyři mosty, jeden brod a sedmnáct lávek. Rozloha obce je 1896 ha, katastrálně sousedí s městem Frýdek-Místek, obcí Fryčovice, městem Brušperk a obcemi Paskov, Žabeň a Sviadnov. Území katastru je členité a je tvořeno předhůřím Beskyd. K význačným zeměpisným bodům patří Kamenná Okrouhlá a Strážnice, z nichž jsou daleké výhledy do okolí.

Tip na výlet

Cvičná štola Staříč
Cvičná štola Staříč.Cvičná štola Staříč.Zdroj: archiv obce Staříč

Místo se nachází asi sedm kilometrů od Frýdku-Místku. Jde o uměle vybudovaný podpovrchový důl s ukázkovou štolou. Na délce 200 metrů důlních chodeb se nacházejí běžná důlní pracoviště v technologické návaznosti jako ve skutečném dole.

Cvičná štola Dolu Paskov s funkčním důlním zařízením je unikát, slouží ke školení pracovníků, ale také k návštěvám turistů. Mohou si ji prohlédnout i ti, kteří se zajímají, jak to na šachtě vypadá.