Hned vedle památníku obětem Liptaňské tragédie ze září 1938 stojí v Liptani chalupa, ze které se v roce 2013 stala morbidní atrakce. V roce 1955 se v tomto stavení narodil Antonín Blažek.

V polovině 80. let se z Liptaně přestěhoval do Frenštátu pod Radhoštěm, kde kvůli sousedským sporům výbuchem plynu zničil bytový dům. Jeho sebevražedný teroristický čin zanechal šest mrtvých, mezi kterými byli i šestiletý hoch a tříletá dívka.

V panelovém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm došlo k výbuchu plynu a následnému požáru.
Bylo to, jako když spadne meteorit, říká o výbuchu mladá dívka

Obyvatelé Liptaně znali Blažka jako normálního mladíka, který se začal chovat divně až po havárii na motorce v roce 1983, když utrpěl úraz hlavy. Vyučil se obráběčem kovů a opravoval zemědělské stroje.

Dokonce se stal i policistou. Kladný vztah ke zbraním projevil i jako myslivec. Když se po úrazu odstěhoval do Frenštátu, ztratil o rodnou Liptaň zájem. Obecní úřad Liptaň s ním byl několikrát v kontaktu kvůli opuštěnému domu, který začal povážlivě chátrat. Blažek byl nepříjemný a zástupcům obce vzkázal, ať jeho dům opraví nebo zbourají sami, když jim tolik vadí. Svůj nezájem o dům zdůvodnil tím, že je v exekuci.

Když Blažek při svém sebevražedném teroristickém útoku zahynul, jeho rodina se veškerého dědictví zřekla.

Záchranné práce a situace na místě po výbuchu v panelovém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm.
Výbuch ve Frenštátě: V sutinách byly nalezeny další oběti

„Dům, včetně souvisejících pozemků v katastrálním území Liptaň, se stal majetkem státu na základě usnesení soudu, které nabylo právní moci v prosinci 2016 v rámci likvidace dědictví po zemřelém A. B.,“ vysvětlil mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových ÚZSVM Radek Ležatka, jak se Blažkův dům stal majetkem státu.

Rodný dům Antonína Blažka sice není uveden na rozcestníku k pamětihodnostem Liptaně, ale stejně ho z televize zná každý. Patřil teroristovi, který v roce 2013 ve Frenštátu výbuchem plynu zničil panelový dům i s lidmi.Zdroj: Deník / František Kuba

Na trhu nemovitostí není moc objektů se srovnatelně morbidním příběhem. Zájem byl minimální, ale nakonec se přece jen našel kupec ochotný dát 60 tisíc korun za ruinu v centru Liptaně.

„Proběhlo šest kol výběrového řízení s následnou aukcí. Do posledního kola se přihlásil jediný zájemce, který se stal vítězem výběrového řízení a byl mu předložen návrh kupní smlouvy k podpisu,“ doplnil Ležatka.

Dnes už je kupní smlouva podepsána a čeká se na schválení ministerstva financí. Následně bude výherce řízení vyzván k zaplacení kupní ceny a bude podán návrh na přepis v katastru nemovitostí.

Ilustrační foto.
Vybuchlý dům ve Frenštátě - vlastníci nabídli městu pozemek
Novojičínští hasiči zachránili geodetku z bahna Čerťáku.
Geodetka uvízla až po pás v bahně vypuštěné přehrady