Zástupci OKD, obce, polského konzulátu, ale také hornických spolků položili v pondělí 20. prosince 2021 květiny, věnce a zapálili svíčky za 13 životů horníků, kteří před třemi lety neštěstí nepřežili. Dvanáct havířů bylo polských, třináctý Čech.

„V naší těžařské firmě není nikdo, koho by tato tragédie před třemi lety nezasáhla. S úctou vzpomínáme na všechny oběti i jejich rodiny,“ prohlásila před položením květin k památníku Vanda Staňková, předsedkyně představenstva společnosti OKD.

Důl ČSM na Karvinsku po neštěstí.
Důl ČSM na Karvinsku: před 53 lety začala těžba, před třemi zde umírali horníci

Starosta Stonavy Andrzej Feber řekl, že tento pietní akt je vzpomínkou na ty, kteří položili životy při výkonu svého povolání.

„Budeme si to připomínat navždy a uděláme vše pro to, aby se na hornictví, které pomalu ale jistě v našem kraji končí, nezapomnělo,“ řekl Feber.

Na vzpomínkové setkání dorazil i Boleslav Kowalczyk, který byl před třemi lety ředitelem OKD. V hornické uniformě, ale už jako soukromá osoba mimo struktury OKD u žulového pomníku ve tvaru slzy zapálil svíčku a poklonil se. Rozhovor však odmítl.

Vyšetřování ani po třech letech neskončilo

Důlní neštěstí se stalo ve čtvrtek 20. prosince 2018 chvíli po páté hodině večer, kdy v oblasti 29. sloje došlo k zapálení a následné explozi metanu. Zasaženo bylo rubání 292 200/1 a čelba 290 220/1, kde probíhaly standardní pracovní činnosti. Osm horníků vyvázlo s různě závažnými zraněními, dalších třináct už to štěstí nemělo. Čtyři oběti byly vyproštěny při prvotních zásazích během likvidace havárie. Ostatní zůstaly za hrázemi a na povrch je vyvezli báňští záchranáři na jaře 2019 s postupným zpřístupňováním místa havárie.

Divoké prase
35 let po havárii: Černobyl je stále radioaktivní, v Česku září houby i divočáci

„Poté, co bylo místo výbuchu ohledáno všemi vyšetřovateli a techniky, jsme dostali dostali povolení porub dokopat, ukončit dobývání a vyklidit technologii. Poté jsme místo uzavřeli neprůchodnými hrázemi, místo je zcela nepřístupné,“ uvedl provozní ředitel OKD David Hájek.

Co bylo příčinou tragického výbuchu, při kterém zemřelo 13 horníků a desítka dalších byla zraněna, někteří těžce, není ani po třech letech známo. Vyšetřování vede česko-polský tým, jehož spolupráce je složitější už proto, že je mezinárodní a průtahy v komunikaci a postupu vyšetřování způsobila také koronavirová pandemie, kdy se vyšetřovatelé nemohli navzájem potkávat a vše osobně konzultovat.

O osudu zchátralého hotelu Centrum v majetku města Frýdek-Místek rozhodují zastupitelé.
Zchátralý hotel Centrum ve Frýdku-Místku znovu ožije. Nabídne i byty pro mladé

Šéfka Okresního státního zástupitelství v Karviné Gabriela Slavíková, která zastupuje sve vyšetřovacím týmu českou stranu, nebyla v pondělí v práci a nedalo se tedy zjisti, kdy budou zveřejněny výsledky vyšetřování příčin důlního neštěstí.

OKD za rok s těžbou končí

Důl ČSM, kde před třemi lety došlo k havárii, je momentálně jediným činným černouhelným dolem v Česku. Těžební firmu OKD vlastní stát prostřednictvím společnosti Prisko, která spadá po Ministerstvo financí. Marian Klásek, předseda představenstva společnosti Prisko, který se v pondělí také objevil ve Stonavě na vzpomínkovém aktu, na dotaz Deníku, zda stále platí jako termín ukončení těžby v dole ČSM na konci příštího roku, řekl, že ano.

Důl založil v roce 1856 Jindřich Larisch-Mönnich
Oživlá noční můra v Karviné: po výbuchu metanu leželi všude mrtví lidé a koně

„Zatím není znám jiný termín. Možná dojde k posunu o nějaký měsíc dva, takže by se končilo v průběhu prvního kvartálu roku 2022, ale konec těžby v horizontu jednoho roku a něco stále platí,“ řekl Marian Klásek.

Dodal, že ani kvůli momentálně rekordním cenám uhlí, není možné v těžbě pokračovat. „Je pro to několik důvodů. Jednak nejsou připravené poruby, protože během insolvence se nemohlo investovat do ražeb. Navíc je nedostatek kvalifikovaných horníků, takže pokračování těžby by bylo opravdu obtížné,“ řekl Klásek s tím, že OKD momentálně zpracovává další strategii fungování.

Záchranáři po výbuchu v dole Darr, k němuž došlo 19. prosince 1907. Exploze měla katastrofální následky
Chtěli si přivydělat, do dolu šli tajně i s rodinami. Čekala na ně děsivá smrt

Připomněl také, že Evropa před časem deklarovala odklon od uhlí a to stále platí.„Prisko jako majitel OKD se zaměřuje na další období po ukončení těžby, na restrukturalizaci regionu a podobně. To všechno jsou věci, které se také intenzivně řeší,“ dodal Marian Klásek, předseda představenstva společnosti Prisko.