Studenti a další dobrovolníci se sešli už sedmkrát. V Kateřinicích na Novojičínsku sázeli stromy a uklízeli klestí, v Ostravě uklidili černou skládku, v Bohumíně a Paskově zase založili motýlí louky. Zatímco loni zasadili dobrovolníci v Beskydech v rámci projektu Student v lese přes 3200 stromečků, letos by chtěli být ještě úspěšnější.

Masarykovo náměstí v Ostravě. Radegastovna, 12. července 2019.
Dusno kolem Radegastovny v centru Ostravy trvá. Deník vyslechl všechny strany

Novinkou letošního roku je zakládání motýlích luk či záhonů. „Jde o vhodnou reakcí na úbytek motýlů a hmyzu, snahou o zlepšení pestrosti a rozmanitosti druhů motýlů, hmyzu, včel, opylovačů i květin ve městě a v přírodě. Tato aktivita s naším projektem úzce souvisí a báječně doplňuje další činnosti,“ říká Ivan Sekanina, předseda Spolku Počteníčko, který projekt Student v lese vymyslel a realizuje. „Aktuálně jsme se domluvili na spolupráci s Domovem Sluníčko v Ostravě. Reakce na možnost založení motýlí louky byla úžasná. Dostali jsme výstavní pozemek, zhruba 200 metrů čtverečních, čeká nás tam spousta práce, ale výsledek by mohl být skutečně dobrý,“ doplňuje Ivan Sekanina.

Studenti lokalitu v areálu domova zbavují drnů, upravují a chystají setí speciální směsí lučních květin, která by měla lokalitu rozzářit pestrými barvami. Vedení domova jim nachystalo kontejner na drny a dokonce pro dobrovolníky připravilo občerstvení…

Petr Tač je předsedou Petřkovic, vedle toho ale vede nově i třetiligový Hlučín.
Šéf Petřkovic a Hlučína Tač: Fotbal v Ostravě? K zamyšlení a nevyužitý potenciál

„Jsme velmi rádi, že organizace Domova Sluníčko se může na tomto projektu podílet. Máme k dispozici rozsáhlou zahradu a můžeme tak poskytnout větší prostor k výsadbě motýlí louky. Rádi podpoříme ochranu životního prostředí, ale na své si přijdou i uživatelé domova a mohou tak podstoupit motýlí terapii. Pro naše zaměstnance se pak nabízí další možnost aktivizačních činností,“ poznamenává ředitel domova Marek Tejzr.

Motýlí louka není na údržbu nijak náročná, ale je speciální například v tom, že sečení nesmí být strojové. Pokud rostliny vzejdou, budou je dobrovolníci kosit. Počítají také s tím, že louku v září v případě potřeby znovu osejí. Používají přitom speciální směs, ve které by mělo být patnáct druhů lučních květin. Například kopretiny, chrpa, vlčí mák či koukol.

 

K tématu

Student v lese je mezigenerační a dobrovolnická aktivita Spolku Počteníčko a studentů středních i vysokých škol z Ostravy. Záměrem je ochrana životního prostředí, úklid lesních lokalit a zalesňování oblastí poškozených kůrovcem. V zakládající skupině jsou studenti sedmi ostravských středních škol a dvou fakult Ostravské univerzity. Aktuálně se připojili studenti dalších šesti středních škol z Ostravy, Orlové, Bohumína, Frýdku-Místku i Slezské univerzity Opava. Novou aktivitou je zakládání motýlích luk. Podrobnosti o projektu najdou zájemci na www.studentvlese.cz.