Obřadní síň se v empírovém křídle velkolosinského zámku nachází od počátku 80. let 20. století. Konají se zde různé oficiální události: svatby nebo vítání občánků. Její vzhled byl s drobnými obměnami stejný až do letošního roku.

„Vyměnil se například jen koberec nebo se místo křesel koupily nové židle,“ poznamenala starostka Velkých Losin Jana Fialová.

Epidemiologická situace na Bruntálsku se nevyvíjí dobře.
Bruntálským radním hrozí karanténa, raději zrušili zasedání zastupitelstva

Místní samospráva má obřadní síň v nájmu od Národního památkového ústavu, který Státní zámek Velké Losiny spravuje.

Nový koberec, svítidla a katedra

V letošním roce prošla obřadní síň modernizací. Podlahy překryl nový koberec, byla vyměněna svítidla, upraven čelní panel s mapou obce, doplněno nové osvětlení a mobiliář. Výrazným prvkem se stala katedra s gravírovaným státním znakem. Novou podobu prostoru ztvárnila designerka Petra Davidová.

„Nevstupovali jsme do stavebních konstrukcí, nechali jsme jen vyfrézovat drážky pro elektroinstalaci v místech, kde to schválili památkáři. Jsme v národní kulturní památce, na vše jsme museli mít závazné stanovisko. K celkovému vzhledu se vyjadřoval správní orgán památkové péče i Národní památkový ústav. Vše je upraveno decentně,“ podotkla Jana Fialová.

Doprava, dopravní nehoda, záchranáři. Ilustrační foto
Pět zraněných po srážce dvou aut na Bruntálsku. Pro jednoho musel vrtulník

Na zámku ve Velkých Losinách se ročně koná kolem devíti desítek svateb. Odehrávají se na třech místech, většinou v parku nebo na nádvoří zámku. V obřadní síni se jich konal jen zlomek.

„Od modernizace si slibujeme i to, že o svatby v naší obřadní síni bude větší zájem,“ uzavřela starostka Velkých Losin.