"V doprovodu své mámy postupně objevuje souš v pavilonu i ve venkovním výběhu. Po prvních týdnech života, kdy mládě trávilo téměř veškerý čas ve vodě, již odvážně podniká první výpravy na souš a poznává prostředí kolem sebe. Doprovází tak svou mámu, která z vody vylézá převážně za potravou. Právě při jednom z prvních pobytů na souši mohli pracovníci zoo vypozorovat, že se jedná o samečka," prozradila v pátek dopoledne mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Související článek: V zoo se narodil další hroch. Pohlaví se ještě neví

Malý sameček od narození podle slov mluvčí také viditelně zesílil a nabral nějaké to kilo.

Ostravský hrošík je kluk.

Celkem se v historii chovu hrochů v Ostravě podařilo odchovat 18 mláďat. Tento sameček je tedy 19. mládětem a zatím stále prospívá. Věříme, že i on bude nakonec úspěšně odchován. Jeho mámou je zkušená samice, šestatřicetiletá hrošice Katka, která odchovala již 10 mláďat. Otcem malého hrošíka je o deset let starší samec Honza, který se tak stal vůbec nejstarším evropským hroším otcem!

Hroší sameček už dostal své číslo v evropské plemenné knize, kterou shodou okolností vede od roku 2006 ostravská zoologická zahrada, a to T1403.

"V nejbližším termínu bychom chtěli hrošího kluka také slavnostně pojmenovat. A protože se blíží i narozeniny jeho otce, bude to oslava dvojitá. Připomínáme, že z důvodu momentálního nepravidelného režimu u hrochů stále ještě neprobíhá komentované krmení," dodala závěrem Kalousková.

Ostravský hrošík je kluk.
Autor snímků: Zoo Ostrava, Pavel Vlček