Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry, na dotaz Deníku ale uvedla, že aktuální situace na tocích v povodí Odry je poměrně klidná. „V průběhu posledních 24 hodin spadlo od pěti do deseti milimetrů srážek, jen v Jeseníkách v oblasti Pradědu napadlo kolem dvaceti milimetrů srážek.

Podle předpovědi počasí by měly srážky postupně ustávat a o víkendu by se mělo ochladit, což zpomalí odtávání sněhu ve vyšších polohách. Zatím nebyly dosaženy žádné stupně povodňové aktivity a v nejbližších hodinách dramatické zvýšení hladin neočekáváme," sdělila včera dopoledne mluvčí Povodí Odry.

Mohlo by vás zajímat: Lidé v Ostravě demonstrovali za čistý vzduch. Chtějí přísnější regulací podniků a intenzivnější jednání s Polskem 

Jak dodala, vodohospodáři už od začátku letošního roku připravovali přehrady na jarní tání a odpouštěli z nich vodu.

„Podle aktuálních informací o zásobách vody ve sněhu, které nám poskytuje ČHMÚ, jsou naše přehrady schopny pojmout vodu z postupného odtávání. V nižších polohách sníh již roztál," upřesnila dále Šárka Vlčková.

Podle předpovědi meteorologů bude dnes v našem kraji většinou oblačno a místy se vyskytnou dešťové nebo smíšené přeháňky. V nadmořských výškách nad 400 metrů nad mořem bude už padat sníh. Teploty se mají pohybovat od čtyř do sedmi stupňů Celsia. Zítra pak už má být jasno až polojasno a nejvyšší denní teploty se mají pohybovat od dvou do šesti stupňů Celsia. V noci má ale mrznout. Teploty mohou klesnout až k minus 5 °Celsia.

SITUACE V KRAJI

JESENÍKY

Teplé počasí dorazilo i do Jeseníků, kde tento týden podmínky pro zimní sporty optimální nejsou. Na horách totiž vydatně zapršelo, ve vyšších polohách se drží mlha a horská služba navíc na svých webových stránkách vydala varování před silným větrem.

Všechny areály jsou nicméně v provozu a na mokrém sněhu se lyžuje bez front. Lyžaři by měli být nicméně obezřetní o víkendu, na který meteorologové avizují ochlazení pod bod mrazu. „Pokud nenapadne čerstvý sníh, ze sjezdovek budou ledové hory," řekl Jaroslav Komárek ze stanice horské služby na Červenohorském sedle.

Čtěte také: Lyžaře vyhání z Jeseníků deštivé počasí. Ze sjezdovek mohou být ledové hory

Pokud dojde v Jeseníkách k prudkému oteplení, musí města a obce níže po proudu počítat s množstvím ker. Tentokrát ale nic takového nehrozí, protože obleva v horách postupuje jen zvolna. V centru Krnova průtok na řece Opavě nijak nevybočuje z průměru.

BESKYDY

V horských oblastech Moravskoslezských Beskyd taje sníh zatím jen pozvolna. Sněhová pokrývka se drží například na Lysé hoře včera ráno tam meteorologové naměřili téměř tři čtvrtě metru sněhu. Hladiny řek v Beskydech se sice poněkud zvýšily, ale žádné potíže se neobjevily.

Čtěte také: Na sjezdovkách v Beskydech taje sníh. Vlekaři ale doufají, že sezona nekončí