„Samozřejmě registruji, že kraj vybral do svého loga vrchol s TV vysílačem společným jak pro Lysou horu, tak pro Praděd. Ale nikdy jsem se nad tím nepozastavoval,“ líčí Lukeš, jenž chodí převážně pěšky po červené turistické značce z Ostravice do práce třiatřicátý rok.

„Po elektrotechnické průmyslovce mne nevzali na vysokou školu, hledal jsem práci a zjistil, že je volné místo na vysílači na Lysé hoře. V červenci 1986 jsem se tam šel zeptat. Tehdejší vedoucí, pan Břetislav Moravec, řekl, že to se mnou zkusí a od srpna jsem nastoupil jako technik,“ popisuje Lukeš.

Šest dní tak tráví nahoře, dalších šest dole. Po volnu dá do batohu čisté oblečení, od manželky navařené obědy, zrcadlovku (fotografování hor má ve velké oblibě) a po nákupu zásoby čerstvých potravin na Ostravici hurá do služby. „Nestalo se, že bych se kvůli špatnému počasí otočil. Vždy se dalo nahoru nějak dostat,“ uvádí.

Výzkum skalních trhlin na Lukšinci pod Lysou horou.
Vědci a Lysá hora: Skalní sesuvy pomáhá datovat kosmické záření

Technik a nyní i správce Radiokomunikačního objektu Lysá hora vzpomíná se zřejmou nostalgií na doby, kdy zůstávali nahoře celé dny třeba jen dva. On a meteorolog. „Počátkem devadesátých let tu totiž nefungovalo žádné občerstvení. Turistů bylo méně,“ poznamenává Lukeš ze Starých Hamer.

Práce ve výšce nad 1323 m n. m.Obsluha vysílače na Lysé hoře pracuje samozřejmě ještě výše, nežli je oficiální nejvyšší bod regionu. Radiokomunikační objekt jak se známé stavbě oficiálně říká totiž měří dalších 78 metrů. V pro-vozu je od jara roku 1980, jeho výstavba souvisí s budováním sítě vysílačů pro tehdejší druhý program Československé televize.

Svou první výpravu na nejvyšší bod Moravskoslezských Beskyd uskutečnil s rodinou asi deset let před tím, než zde našel práci. „Návštěvnost tehdy a dnes se nedá srovnávat. Zástupy lidí se tady vyskytují posledních deset patnáct let. Dle mého to mimo jiné souvisí i s rozmachem sportovních aktivit,“ tvrdí.

Lysá hora se však v žádném případě Lukešovi neprotiví. „Někdy samozřejmě nastávají stresové situace, ale nikdy jsem jí neměl jak se říká plné zuby. Naopak, mám ji rád. Nejkrásněji je tu na podzim a hlavně v zimě, kdy sníh vše přikryje, zejména nevzhledné zpevněné plochy či letitá staveniště,“ míní.

Svatý klid se podle člověka, jenž v nadmořské výšce 1323 metrů tráví celou profesní kariéru, dá hledat v současné době pořád na horách, ale jinde než na Lysé hoře. „Hory mi pokoj nedají. Ve volnu tam vyrážím, i třeba jen na Smrk, který mám z domu nejblíže.“

Lysá hora, červenec 2018. Výstup na vrchol Beskyd absolvuje každoročně statisíce turistů.
Lysá hora a turisté: zkratky i odpadky jsou velké zlo!
Lysá hora, červenec 2018. Výstup na vrchol Beskyd absolvuje každoročně statisíce turistů.
Fenomén Lysá hora: Návštěvnost extrémně stoupla, říká záchranář horské služby