Prvním příchozím je chvíli před zahájením testů mladý muž z moravskoslezské metropole. Nejdříve na slovo skoupý, při opouštění odběrného místa řečnější a prozrazující, že „to dopadlo dobře“. Domů se odsud ostatně vracejí coby negativní všichni lidé objednaní mezi osmou a dvanáctou hodinou.

Na snímku Vladimír Vlček, krajský ředitel HZS.
Koronavirus s každoroční epidemií chřipky srovnávat nelze

„Po ránu měli studené, odkrvené ruce,“ poznamenává sestřička s tím, že některé z dobrovolníků musí píchnout dvakrát. Podle jejich tvrzení odběr v zásadě moc nebolí… a do pár minut mají výsledek. Objednaní na plošné testování jsou „odbavování“ na židličce; jezdí tu ale i samoplátci a u odběrů sedí v autech.

Ostravští (a podle pozdějších poznatků rovněž opavští či krnovští) dobrovolníci se rekrutují především ze dvou skupin obyvatelstva – cestovatelů navrátivších se před vypuknutím pandemie odněkud z ciziny a pak těch, kteří už mají za sebou respirační onemocnění s podivným průběhem a neobvyklými příznaky.

„V lednu mi bylo blbě, myslel jsem, že to mám,“ nechává se slyšet jeden z nich. Protilátky na COVID-19 se však v jeho krvi neukazují. „Vrátili jsme se do republiky doslova za pět minut dvanáct,“ uvádějí další. I oni jsou v pořádku. Jestliže by nebyli, následoval by výtěr z nosohltanu a den čekání na výsledky z laboratoře.

Snímky při cestě do parku v Polsku.
Češi a Poláci se spolu potřebují. Ani koronavirus je nerozdělí, říká hoteliér

Zdravotníci ve Vítkovicích konstatují, že rychlotesty běží rychleji, než předpokládali. „Zájemci už měli předem vyplněné dotazníky, tím se urychlila ta administrativní část,“ zdůrazňují. Podle zpráv z krajského úřadu nejen v Ostravě, ale i ve Frýdku-Místku, Karviné, Havířově, Třinci, Opavě a Krnově nemají skluzy.

První vlna moravskoslezského plošného testování na koronavirus má na sobotu 2. v neděli 3. června kapacitu téměř tisíce míst. „Za tři minuty a jednapadesát sekund byly registrace rozebrány,“ uvádí mluvčí kraje Nikola Birklenová. I tak na odběrových místech občas musí vysvětlovat, že bez registrace to prostě nejde.

Dnes v poledne se rozebíhá další kolo přihlášek, a to elektronicky (https://testovani-protilatek.msk.cz/). „Oproti plánu spouštíme další kolo registrací dříve a v systému přibudou i mobilní odběrná místa ve Frenštátě pod Radhoštěm, Frýdlantě nad Ostravicí, Rýmařově Hlučíně a rovněž Ostravě,“ vzkazuje krajská mluvčí.

Moravskoslezský kraj hlásí v pondělí ráno 1083 nakažených