Ostrava využila akci k prezentaci své kandidatury na titul Evropské zelené město 2020, kterou budou moci na dni otevřených dveřích zhlédnout návštěvníci v provozech společnosti Ostravské vodárny a kanalizace.

Zájem o prohlídky je obrovský a je nutné si je rezervovat na internetových stránkách www.ovak.cz. V sobotu bude zpřístupněn třeba areál Úpravna vody Ostrava-Nová Ves. Kromě klasické prohlídky bude otevřena také expozice Historie ostravského vodárenství Babylon.

Společnost SmVaK (Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava) otevře v sobotu veřejnosti areály čistíren odpadních vod v Opavě, Kopřivnici, Karviné a Frýdku-Místku (Sviadnově). Své brány otevře také největší úpravna pitné vody v regionu v Podhradí u Vítkova.

„Po zkušenosti z minulých let bych chtěl všechny zájemce upozornit na to, aby si zarezervovali svá místa včas. Kapacita je logicky omezena. Naše letošní nabídka je opravdu atraktivní. Kromě největších čistírenských provozů si mohou zájemci prohlédnout největší úpravnu, která zásobuje významnou část našeho, ale i Olomouckého kraje pitnou vodou,“ řekl generální ředitel SmVaK Anatol Pšenička a odkázal na informace na webu společnosti (www.smvak.cz).

Deník zjišťoval i situaci na velkých přehradách v regionu. Otevřeno bude v sobotu třeba na vodních dílech Kružberk a Slezská Harta. Redakci to potvrdila tisková mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Kružberk:

Slezská Harta:

Nahlédnout do běžně nepřístupných míst přehrad budou moci lidé v době od 9 do 15 hodin. Poslední vstup bude umožněn půl hodiny před koncem.

Co se týká Kružberku, tam je celková délka prohlídky s výkladem maximálně třicet minut. Provázet se bude ve skupinách po čtyřiceti lidech. V případě Slezské Harty je délka prohlídky přibližně 60 minut.

Komentované prohlídky budou moci v sobotu absolvovat lidé také v přehradě v Morávce. Zahájení bude každou půlhodinu na koruně hráze, a to od 9 do 15 hodin, poslední vstup bude na programu v 14.30 hodin. Prohlídka potrvá přibližně padesát minut.

NEPŘEHLÉDNĚTENaopak do útrob přehrad Šance, Žermanice se zájemci nepodívají, probíhají tam stavební práce a pohyb návštěvníků po staveništi není podle Povodí Odry bezpečný, respektive možný.

Ilustrační foto
Ústav geoniky se otevře veřejnosti