Akce pro obnovu lesa se dnes konají po celé republice, strategické partnerství na pomoc přírodě uzavřel s Českými lesy i Automotoklub České republiky.

V Šilheřovicích přišla obnovu lesa podpořit i olympijská medailistka, gymnastka Adolfína Táčová. Kromě výsadby stromů si účastníci akce mohli vyzkoušet i lesnické dovednosti, prověřit si své znalosti a v příjemném prostředí se dobře pobavit. Akci dnes přálo i hezké počasí.

Nebezpečný přechod v Ostravě-Porubě.
Bezohledná jízda Ostravou skončila smrtí, mladý řidič půjde do vězení

„Jsme rádi, že lidé naši snahu o obnovu lesa přišli podpořit v tak velkém počtu. V lokalitě Šilheřovice − Černý les vysazujeme dřeviny, které jsou pro zdejší stanoviště ty nejvhodnější. To znamená duby, buky, lípy, habry a javory. Sazenice mají lidé možnost sázet na celkem šesti plochách o celkové rozloze tří hektarů,“ řekl Deníku Jiří Stýskal, zástupce ředitele krajského ředitelství Lesů ČR ve Frýdku-Místku.

NE PO LESE

Nejstarší motoristická organizace navazuje na tradici, která byla založena již po vzniku samostatné republiky. Tehdy se autoklub podílel na vývoji dopravní legislativy, zavádění dopravního značení a zvyšování bezpečnosti silničního provozu.

Dnes se ve spolupráci s Lesy ČR zapojuje do aktivit na řešení problémů, které pálí současnou českou společnost. Nejnovější projekt Ne po lese si klade za cíl eliminovat nelegální motorismus v lesích. V době zásadní obnovy krajiny je třeba vysvětlit motorkářům a amatérským jezdcům všechna rizika a nebezpečí, kterým se vystavují, jež působínebo mohou způsobit.

Kde jezdit můžete
Každý motorista, který si stáhne aplikaci Klub nového lesa a zaregistruje se, získá slevu na jízdu v 16 offroadových areálech po celé České republice, kde také obdrží upomínkový dárek. Seznam tratí je k dispozici v mobilní aplikaci Klub nového lesa a bude zveřejněn i na portálu www.nepolese.cz.

„Nechceme jít jen cestou kontrol a represe, ale i prevence. Chceme jezdce motivovat, aby využívali schválené offroadové tratě s adekvátním ekologickým zázemím. Kromě Policie ČR jsme zahájili spolupráci s Autoklubem České republiky coby mezinárodními federacemi pověřené jediné autority motoristického sportu u nás,“říká Josef Vojáček, generální ředitel Lesů ČR.

Součástí programu bude také komunikační a vzdělávací kampaň, většinou se uskuteční na akcích, kde se motoristé nejčastěji potkávají. Autoklub je držitelem národní autority a automobilovém a motocyklovém sportu, prostřednictvím svých pobočných klubů ovlivňuje členskou základnu. Edukace v této oblasti začíná již u nejmladších jezdců.

Sochy Věry Špinarové jsou dvě. Vpravo bílá laminátová (na snímku ze sochařova archivu krátce po dokončení).
Špinarka má sochu-dvojče. Radnice ji střeží v trezoru. Co na to autor?

„Jezdit načerno po lese prostě není správné. Bojujeme proti nezákonným vjezdům do lesa, tito raubíři ohrožují nejen sebe, ale především turisty, houbaře, lesníky, nedodržují žádné zásady. Organizovaná sportovní činnost probíhá podle přísných pravidel, v Autoklubu ji má na starosti Komise životního prostředí, školíme pořadatele a dodržujeme pokyny, které nám zadá lesní správa,“ vysvětlil Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.