Za křivé obvinění vězeňského dozorce dva roky a osm měsíců žaláře. Takový trest si v těchto dnech u Krajského soudu v Ostravě vyslechl osmadvacetiletý Petr P. z Ostravy. Jde již o jeho patnácté odsouzení.

Do posledních problémů se dostal právě za mřížemi. Ve vzteku vyrukoval s vymyšlenou bajkou o krutém dozorci, který mu v ostravské vazební věznici nafackoval.

GIBS

Událostí se začala zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Její příslušníci zjišťovali, zda jsou informace o napadení pravdivé. Pokud by se potvrdily, čekal by dozorce vyhazov a soud. Jenže se ukázalo, že k ničemu nedošlo.

Muž si vše vymyslel. Zda šlo o pomstu, není jasné. Petr P. měl toho dne u krajského soudu odvolací řízení. Během něj se teatrálně zhroutil. Že šlo o divadlo, bylo každému jasné. Později to potvrdil i samotný Petr P. „To omdlení jsem zahrál,“ řekl. Eskorta přesně podle instrukcí provedla takzvaný bolestivý podnět, aby zjistila, zda je skutečně v bezvědomí. Muž se vzápětí posadil. Pak jej dozorci na základě instrukcí nadřízeného odvedli k vězeňskému lékaři. Ten konstatoval, že trestanec je v pořádku. Po odchodu z ošetřovny mělo podle Petra P. dojít k nafackování. Údajně se tak stalo ve výtahu, kde nejsou kamery. Okresní soud v Ostravě mu vyměřil čtyři a půl roku žaláře. Muž se odvolal ke krajskému soudu, kde žádal o mírnější verdikt či úplné zproštění obžaloby.

PROSBY

„Nedávejte mi, prosím, další trest. Mám družku a dítě,“ snažil se obměkčit senát. Ten mu nakonec v těchto dnech uložil „jen“ dva roky a osm měsíců žaláře. „Dospěli jsme k závěru, že původní trest je nepřiměřeně přísný,“ vysvětlila předsedkyně senátu.

Městský úřad v Šenově.
Volební chyba: kandidát ČSSD dostal jen 41 hlasů, nikoliv 411!