Proč „Ukaž koule“? Protože právě s koulemi se hraje boccia [boča]. Paralympijský sport pro lidi na vozíku podobný francouzskému petanque, se těší v Česku velké oblibě.

Kampaň apeluje na to, aby „koule“ ukázali i ostatní. Tím, že se aktivně do sbírky zapojí. „Nečekali jsme, že naše výzva bude mít tak velký ohlas. Ze všech stran se nám dostává podpory, lidé nám posílají spousty hezkých zpráv a vzkazů a také samozřejmě přispívají. Moc si toho vážíme,“ svěřuje se Kateřina Šajnarová, šéfka Handicap Sport Clubu Havířov (HSC), který kampaň pořádá.

Ilustrační foto
#UKAŽKOULE! vyzývají hendikepovaní hráči boccii z Havířova

Videospoty představující hráče boccii a jejich osobní příběhy vidělo skoro půl milionu diváků, web iniciativy navštívilo přes pět tisíc návštěvníků, na konto veřejné sbírky přispěly zatím na tři stovky dárců. Organizátoři chtějí v posledním ostrém týdnu kampaně, která končí ve středu 18. listopadu, čísla ještě navýšit a dostat se na cílovou částku 150 tisíc korun. Získané prostředky pokryjí výjezdy sportovců do zahraničí, nezbytné asistenty a také nákladné vybavení.

Kampaň si klade za cíl propagovat paralympijský sport bocciu, a získat tak finanční podporu pro hráče s hendikepem. Jen náklady na plánované zahraniční výjezdy hlavních protagonistů kampaně se pohybují v řádu milionu korun. Nákladné jsou ale také „standardní“ aktivity klubu související s trénováním a pořádáním zápasů nebo s pořízením pomůcek. Speciální rampa, nezbytná pro hráče s vážnějším postižením, vyjde na pětadvacet tisíc. „Takže i když se vybraná částka může zdát vysoká, potřebovali bychom víc,“ přiznává Šajnarová. Organizátoři tak vyzývají všechny, které kampaň zaujala, aby pomohli. A tak ukázali koule.

Jak vypadá boccia, když si ji vyzkouší známé osobnosti:

Zdroj: Youtube

Úspěchu kampaně pomohla kromě jiného jeho medializace. Hned v prvním týdnu se reportáž o moravských a slezských boccistech objevila kupříkladu v hlavní televizní sportovní relaci Branky, body, vteřiny, členové HSC byli hosty Dobrého rána České televize, příspěvek natočil i Paralympijský magazín. Následovaly rozhovory do Ostravského a Olomouckého rozhlasu, reportáže lokálních televizí, články v médiích, mimo jiné v Deníku. Obrovská vlna podpory se strhla na sociálních sítích.

„Naši myšlenku šíří do světa takové osobnosti, jako jsou Veronika Khek Kubařová, kapela Mirai, ostravský Baník, hokejový Třinec a spousta dalších,“ zdůrazňuje Kateřina Šajnarová fakt, že se k propagaci sportu pro handicapované připojili lidé úspěšní v různých odvětvích

Boccisty z Moravy můžete podpořit zasláním libolného příspěvku na sbírkový účet číslo 2701190279/2010, případně zaslat DMS ve tvaru DMS UKAZKOULE 90 na číslo 87 777 a nebo poslat peníze prostřednictvím darovacího formuláře na webu www.ukaž-koule.cz.

Vítěz turnaje Jiří Svojanovský z Ostravy hrál pomocí rampy.
Lidé s postižením si oblíbili boccii