O případu, kdy jeden z agenturních zaměstnanců fárajících v dolech OKD čekal na výsledek testu více než týden, informovala MF Dnes. Jeho výsledek byl pozitivní a za pár dní půjde na kontrolní odběr.

Lékař měl být v karanténě, ale dál léčil

Redakci Deníku se zase sdělil svou osobní zkušenost s "prací" hygieniků lékař Nemocnice v Karviné-Ráji Radek Sušil.

Zraněného motocyklistu musel do nemocnice dopravit vrtulník. Foto: ZZS MSK
Zraněný motorkář po nehodě v Bludovicích skončil ve Fakultní nemocnici

"O pozitivním kontaktu s osobou nakaženou Covid-19 jsem se od nich dozvěděl poprvé po 14 dnech po kontaktu. A to tak, že „mi končí karanténa a měl bych si provést závěrečný PCR test“. A já jsem celých 14 dnů vesele léčil a pobíhal mezi pacienty v nemocnici! Naštěstí jsem byl negativní," říká gastroenterolog Radek Sušil.

Zpoždění se objevují

Problémy s včasným informováním testovaných připustil i mluvčí Krajské hygienické stanice v Ostravě Petr Kopřivík.

Jan Lipner
Starosta z Karvinska Lipner: Vláda nechce přiznat, že za situaci u nás může ona

"Ano, zaznamenali jsme případy, kdy se osoby dověděly výsledky svého testu až za několik dnů. Řádově jde o jednotlivce, maximálně desítky lidí," řekl Kopřivík a dodal, že KHS informuje pouze osoby pozitivní. "Současně s nimi provádí epidemiologické šetření a zjišťuje jejich kontakty. Negativní výsledky testů oznamuje testovaným zpravidla vyšetřující laboratoř (SMS zprávou), případně to může udělat i ošetřující lékař, který osobu na test objednal, nebo odběrové místo, které provedlo odběr. Vzhledem k tomu, že v posledních dnech a týdnech bylo odebíráno a vyšetřováno enormní množství vzorků, docházelo občas ke zpoždění při hlášení výsledků," řekl Deníku Kopřivík.

O tom, kolik testovaných osob ještě nezná výsledky testů, zástupci krajské hygieny informace nemají.

Nemocnice Karviná-Ráj.
NÁZOR: Hledá se viník situace na Karvinsku. Je důležitější zdraví, nebo výroba?