Přibližně o dva týdny dříve spouštějí svůj provoz některé moštárny v opavském okrese. Může za to letošní extrémní úroda jablek, zájem je velký, pořadníky se plní. V opavském okrese funguje řada moštáren a většinou vítají první zájemce o lisování na přelomu srpna a září. V letošním roce je ale vše jinak.

Tak nadprůměrnou úrodu, jaká je letos na Opavsku, nepamatuje například předseda opavských zahrádkářů Lubomír Fišer.

„Všechno dozrává dříve. Urodilo se hodně třešní i meruněk, mnoho bude i ořechů a hlavně jablek,“ konstatuje. Někteří sklízeli tak brzy, že už v červenci Lubomíru Fišerovi volali, ať spustí provoz moštárny. „Jenže lidé si neuvědomovali, že dozrála raná jablka, která se na moštování nehodí, lisují se až ty podzimní,“ vysvětluje.

Ilustrační foto.
Do opavského babyboxu byla odložena holčička

A jejich čas právě pomalu nadešel. Opavská moštárna, která se nachází v Olomoucké ulici a vchází se do ní ze dvora přes kadeřnictví Marta, se poprvé rozjede dnes ve 12 hodin. „Zatím máme devět objednávek, lidé pořád volají a počítám, že jich ještě přibude, zájem je velký,“ vypočítával Lubomír Fišer včera dopoledne. V srpnu bude moštárna otevřena o sobotách, od září pak v sobotu i v neděli. Kvůli velkému zájmu je však nutné se dopředu objednat na čísle 774 946 910.

Vždy až začátkem září se otevírala také moštárna v Oticích, která má podobně jako ta opavská tradici několik desítek let. I tamní zahrádkáři letos spustili její provoz podstatně dříve, první šťáva zde z lisu vytekla už včera. Moštovat se v Hlavní ulici bude vždy v pátek a pondělí od 14 do 18 hodin. „Lidé volají a o moštování se hlásí už asi dva týdny. Minimální počet kilo nemáme stanoven, kdo by chtěl lisovat větší množství jablek, objednáme jej na jiný den nebo hodinu,“ říká za otické zahrádkáře Eliška Šulová. Volat mohou zájemci na 737 344 281.

Jestli je otevřená moštárna v půli srpna extrém, pak ještě dále zašli třeba v Mokrých Lazcích. Tady se poprvé moštovalo dokonce už 9. srpna. Lisuje se zde každý týden od úterý do čtvrtku od 17 do 19 hodin. Objednávky se přijímají na čísle 723 048 590.

Další ročník tyčkařské exhibice na Dolní náměstí v Opavě.
Tyčkařskou exhibici na Dolňáku ovládl Jan Kudlička