Bříza je pionýrský strom a tato metoda obnovy lesa je také průkopnická a netradiční. Ještě donedávna považovali lesníci břízu téměř za “plevel”.

Z pasek ji často vyřezávali, aby uvolnila prostor smrkům, které jsou z ekonomického hlediska hodnotnější. Nyní v době největší kůrovcové kalamity v historii je bříza jako přípravný strom velmi užitečná. Pro své malé nároky a odolnost může zachránit vhodné podmínky pro budoucí kvalitní les. Bříza může na holinách po kůrovcové těžbě smrků rychle zajistit půdu proti jejímu rozpadu a erozi.

Rychle rostoucí bříza, která se dokáže uchytit jen díky rozprašování semen, tedy bez předpěstovaných sazenic, zajišťuje podporu pro další stromy, které vyrůstají v jejím zástinu. V parnu na rozsáhlých holinách je jinak naděje na přežití cílové dřeviny jako buk či jedle velmi snížená.

Na mnoha místech už buky čerstvě vysazené na kalamitní holiny usychají.

Lesy Města Albrechtice o celkové rozloze 297 hektarů patří mezi porosty výrazně zasažené smrkovou kalamitou. Rozprašování semen břízy je neběžně užívaná, přírodě blízká metoda, která usnadňuje rychlejší zalesnění a bude tvořit hlavní pracovní náplň týdne dobrovolníků.

Po práci se dobrovolníci každodenně zúčastní přednášek a diskusí s lesními správci, lesnickými praktiky, zástupci ekologického Hnutí DUHA a akademiky, kteří se šířením břízy zabývají.

Organizací letošních letních Týdnů pro divočinu po celé republice od Bílých Karpat až po Šumavu organizuje Hnutí DUHA. Jejo cílem je něčím přispět k obnovení kriticky postižených lesů. Nyní, kdy se už v polovině krajů šíří smrková kalamita v odumírajících monokulturách, je péče o výsadbu a ochranu listnatých lesů, o zachování přírodní rozmanitosti a udržení vody v krajině zvlášť významná.

Tato Týdny jsou součástí kampaně Zachraňme lesy, jejímž prostřednictvím prosazuje Hnutí DUHA mimo jiné přeměnu monokultur smrků a borovic na mnohem zdravější a odolnější, druhově i věkově pestré lesy. Měly by zahrnovat i místa pro divokou přírodu a hospodaření v nich by mělo být šetrné.

Celého týdne se zúčastní zkušení dlouholetí dobrovolníci proběhlých lesních týdnů i někteří pracovníci Hnutí DUHA.

Jan Skalík, koordinátor kampaně Zachraňme lesy, k tomu říká: „Vážíme si spolupráce s Městem Albrechtice, jehož zástupci projevili zájem vyzkoušet, jakým způsobem může pomoci rozprašování semen břízy při zalesňování kalamitních holin. Dobrovolníce a dobrovolníci Hnutí DUHA zde mají práce doslova plné ruce.”

Vyrobit si ze špalku švédskou svíci neboli švédský oheň dokáže každý. Je to zajímavá alternativa k běžnému táboráku.
Vyzkoušejte si nový typ táboráku: švédskou svíci