Jejich provoz bude zajišťovat společnost Farma Bezdínek, která patří do skupiny NWT, a s pěstováním rajčat má zkušenosti ve slovenských Kameničanech.

„Trendem v celé Evropě je spotřeba čerstvých, chutných a lokálních potravin. Česká republika je ale zejména v případě plodové zeleniny, především rajčat, okurek a paprik, naprosto závislá na dovozech ze zahraničí. Pevně věříme, že společně s dalšími nadšenými lidmi se nám postupně podaří tuto situaci změnit.“ řekl ředitel divize Agro NWT Jiří Stodůlka.

Farma také nabídne práci přibližně 60 lidem v jednosměnném provozu. V další fázi by mohl být počet lidí dvojnásobný. První sklizeň rajčat je plánována na přelom roku 2018/2019.

Čtěte také o podobných slednících ve Velkých Němčicích na Břeclavsku: V moderních sklenících denně posbírají šest tun rajčat. Druhý den jsou v obchodě

Práce

„Na farmě mohou najít práci například lidé se základním vzděláním, ženy po mateřské dovolené nebo starší občané, což jsou skupiny obyvatel, které i při současné pozitivní situaci na trhu práce hledají stabilní zaměstnání obtížně,“ řekl starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek, který věří, že firma splní všechny své závazky a provoz skleníků neovlivní životní prostředí v obci.

Skleníky budou potřebovat značné množství tepla. To se do nich bude přivádět horkovodním potrubím, které farmě dodá společnost ČEZ Teplárenská. „Odběratel si tepelnou energii přemění na teplo, které bude vytápět skleníky, a na teplou užitkovou vodu pro potřeby personálu,“ říká obchodní ředitel společnosti ČEZ Teplárenská Radim Sobotík. Od skupiny ČEZ bude farma odebírat také elektřinu.

Podle něj je aktuální investice je významná pro perspektivu a prosperitu Elektrárny Dětmarovice, která vyrábí elektřinu a zároveň dodává teplo do Orlové a Bohumína.

Petr Kuchař a jeho doprovodný tým se na trať kolem Československa vydali z Dětmarovic, kde bude 28. října i cíl celého běhu.
Lékař poběží několik měsíců, oslaví tak 100 let vzniku Československa