Přestože vedení domova SeniorPark Senecura tvrdí, že v havířovském zařízení nebyl prokázán jediný případ nákazy zákožkou svrabovou, své klienty a dokonce i zaměstnance léčí, jako by parazitem napadeni byli.

„Bylo nám řečeno, že pokud nás začne něco svědit, máme se potírat Infectoscabem, který nám šéfka dala, protože tento lék je jen na předpis. Dokonce nám to doporučili i pro další členy rodiny. Pak jsem zjistila, jaké je to svinstvo a jaké reakce to může na kůži vyvolat,“ řekla jedna ze zaměstnankyň, se kterými je Deník v kontaktu.

Preventivní užívání potvrdil přímo domov i praktická lékařka Dagmar Kusáková. Té dal Deník možnost se k léčbě vyjádřit, dosud ale neodpověděla. Z jejího dřívějšího písemného sdělení vyplývá, že Infectoscabem byli klienti mazáni skutečně preventivně, pokud je pokožka svědila: „Pokud jsou klienti při svědivé dermatitidě promazáni Infectoscabem, je tak činěno z preventivních důvodů, podle doporučených postupů.“

Podle lékařů je Infectoscab poměrně agresivní, aby spolehlivě likvidoval parazita žijícího v lidské kůži. „Tento lék se používá pouze při potvrzené nákaze, nikoli jako prevence. Pro aplikaci na zdravou kůži, nebo kůži podrážděnou něčím jiným, než svrabem, je Infectoscab nevhodný,“ potvrdil Deníku primář infekčního oddělení havířovské nemocnice Ivo Mifek.

Při aplikaci Infectoscabu na kůži, která není zasažena svrabem, se člověk vystavuje velkému riziku silné reakce. Také výrobce léku uvádí, že kožní reakce je velmi častým jevem. Právě proto by se měl lék používat pouze na pokyn lékaře a při prokázaném svrabu.

Krajští hygienici se zatím spokojili s tím, že jim ošetřující lékař tvrdí, že v domově parazit není. „Dle sdělení ošetřujícího lékaře u klientů nebyl diagnostikován svrab,“ sdělila Deníku ředitelka epidemiologického odboru KHS MSK Irena Martínková.

V pátek se Deníku podařilo kontaktovat praktickou lékařku Kusákovou. K situaci v domově se příliš vyjadřovat nechtěla, přičemž z jejího vyjádření vyplynulo, že je tlačena do kouta. Konkrétní ale nebyla. 
Můžete vysvětlit použití Infectoscabu u klientů domova Senecura v Havířově?
„Použití Infectoscabu je taková stará bája. Je to částečně smyšlený příběh. Já bych se k tomu nerada vyjadřovala. Jsou to doporučené postupy. Protože se to může vyskytovat, tak se to může používat. Jsou věci, které děláte, když vás někdo tlačí do kouta.“
Který kožní lékař má na starosti klienty domova?
„Žádný. Žádný, protože tyhle ty věci vždycky vyšuměly. Ti lidé jsou někdy k lékaři posíláni. Většinou to skončí tím, že je to svědivá dermatitida a nebo diferenciálně diagnosticky asi pět různých věcí.“

Seniorpark společnosti Senecura v Havířově-Šumbarku.
Stížností na havířovský domov seniorů přibývá
Seniorpark společnosti Senecura v Havířově-Šumbarku.
Atmosféra v domově seniorů houstne
Domov seniorů GradPark v Havířově.
Provozovatel domova seniorů se brání nařčení, že klienti trpí svrabem
Ruka jedné klientky domova seniorů SeneCura v Havířově-Šumbarku.
Hrozí domovu seniorů kvůli svrabu karanténa?